Archives

Château Haut Guillebot Bordeaux Supérieur

Château Haut Guillebot behoort toe aan de familie Labouille. Al 7 generaties lang gaat het bedrijf over van moeder op dochter, heel merkwaardig toch.

De samenstelling is klassiek en evenwichtig: 65% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 25% Cabernet Franc.

De druiven worden ‘s morgens vroeg geoogst en afgekoeld om fijne en frisse aroma’s te vrijwaren.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket met sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar ze zijn zacht en rond.

Deze evenwichtige wijn mag nu gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

2016 was een topjaar voor deze Château.

 

Château Bellevue de Tayac Margaux

De kleine wijngaard van 4,5 ha ligt op een heuvelrug.

De ondergrond bestaat voornamelijk uit kiezel en leem, wat borg staat voor een complexe wijn.   70% Merlot, 20% Cabernet-Sauvignon en 10% Petit Verdot.

De druiven worden uiteraard manueel geplukt, en de wijn veroudert gedurende ca 16 tot 18 maanden op nieuwe eikenhouten vaten.

Mooie granaatrode kleur. Het boeket is heel verleidelijk, met intens rood fruit, veel kruidige toetsen en een zekere complexiteit.

Rijke en harmonische wijn met veel finesse en diepgang. Lange afdronk.

Kan gerust 10 jaar bewaard worden, maar mag nu reeds gedronken worden.

Serveer deze Château met wild of gebraden vlees op kamertemperatuur.

Château Landat Haut-Médoc – Cru Bourgeois

Château Landat produceerde in 1881 reeds wijnen; in 1908 verkreeg het de appellation “Cru Bourgeois”.

De wijngaard van ca. 20 ha bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Cissac en op het Plateau van Vertheuil.

De bodem is klei- en kalkhoudend en de ondergrond bevat keien (graves) die bijdragen tot de fruitigheid en de kracht van de wijn.

Samenstelling van de wijngaard: 75% Cabernet, 20% Merlot en 5% Petit Verdot.

Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken : ruim 30 jaar. De oogst van de oudste wijnstokken (± 60 jaar) wordt gebruikt voor de Cuvée “Vieilles Vignes”.

De wijn veroudert gedurende minstens 1 jaar op eikenhouten vaten. Elk jaar wordt 1/5 van de vaten vernieuwd.

Voor het bottelen wordt de wijn volgens aloude traditie met eiwit gefilterd.

Château Landat heeft een schitterende robijnrode kleur; het intense boeket van rijp rood fruit en vanille is fijn en elegant. In de mond is deze wijn soepel maar toch stevig.

Harmonie en evenwichtige houttoetsen primeren.

De prijs bleef reeds jaren ongewijzigd ! Een prachtige prijs/kwaliteit verhouding. Een echte aanrader !

CHÂTEAU LA ROSE BELAIR – Bordeaux Supérieur

De Château La Rose Belair heeft een wijngaard van 40 ha. In de gemeent Mouliets-et-Villemartin, vlakbij Saint-Emilion.

De ligging van de wijngaard is ideaal, bovenaan een helling, en bestaat uit 2/3 Merlotdruiven.

De oogst gebeurt ’s nachts om de aroma’s te beschermen tegen oxidatie.

Mooie kristalheldere en robijnrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten (frambozen, cassis), maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

De Merlotdruif domineert (70 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon en Cabernet Franc gebruikt.

Mag zeker nu gedronken worden, maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

CHÂTEAU DES MOINES – Lalande de Pomerol

Satelliet van Pomerol uit een groot jaar, verzorgd door een topwijnmaker, levert een wijn op met pure Pomerol-allure!
De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de klei- en kalksteengrond van het domein (12 ha).
De samenstelling van Merlot (72%), Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (10%), en een beetje Malbec (3%) zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Deze samenstelling, en het gebruik van eikenhouten vaten zorgt voor een uitstekend bewaarpotentieel..
Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig. De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.De tannines zijn zacht en goed ingebed.
Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.
Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees, lamsbout, entrecôte, hazerug en allerlei kazen.
Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : tot 10 jaar)
In de neus is het vooral de merlotdruif die domineert; maar op wát voor een manier! Thee, zwarte bes, kersen en ceder. In de mond gevolgd door impressies van kersencoulis, cassis, pruim en tabak met nog flink plakkende tannines en een kruidige finale. Lang en complex.

CHÂTEAU DE PUISSEGUIN Curat – Puisseguin Saint-Emilion

De historie van Château de Puisseguin Curat gaat terug tot de 16e eeuw. Het kasteel behoorde toe aan Jeanne d’Albret, de moeder van koning Hendrik IV.

De huidige eigenaars, Jean François et Jean David Robin, zetten de traditie verder door het maken van klassiek gevinificeerde wijnen. Château de Puisseguin Curat kenmerkt zich door een gulle smaak met indrukken van truffel en laurier.

Het is een milde rode wijn met kruidige nuances. Frisse, fruitige geur (cassis en bosbessen) met een ontwikkeling naar zoethout, vanille en truffel. De smaak is vol, gul en soepel. Zachte verleidelijke afdronk met vooral zwart fruit.

Gemaakt van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

De wijngaard is vrij klein, slechts 6 hectare.

Serveren bij gerechten met of rood vlees, wilde eend, of als begeleider van een kaasplankje.

KRESSMANN – Bordeaux Monopole Blanc (édition limitée)

In 1897 brengt Edouard Kressmann een Bordeaux van grote kwaliteit op de markt, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van een selectie van de beste wijnen van verschillende kleine wijndomeinen.

Het succes van deze wijn “waarvan Kressmann het monopolie had” was indrukwekkend.

Honderden vaten werden verscheept naar Europa en de Verenigde Staten.

Het merk “Kressmann Monopole” werd een begrip.

De oenologen van Kressmann selecteren in de wijngaarden de beste percelen voor deze wijn.

De beste Sauvignons voor de witte wijn en voor de rode de beste Cabernet Sauvignon en Merlot.

Deze witte Bordeaux heeft aroma’s van exotisch fruit en citrusvruchten, een uitgesproken fruitigheid en een perfect evenwichtige zuurtegraad. In de finale zijn er duidelijk minerale toetsen. Mooie stevige en volle structuur.

Om de 120ste verjaardag van het merk “Bordeaux Monopole” in de verf te zetten heeft men het originele oude etiket van de beginjaren voor deze beperkte editie opnieuw gebruikt.

KRESSMANN – Bordeaux Monopole Rouge (édition limitée)

In 1897 brengt Edouard Kressmann een Bordeaux van grote kwaliteit op de markt, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van een selectie van de beste wijnen van verschillende kleine wijndomeinen.

Het succes van deze wijn “waarvan Kressmann het monopolie had” was indrukwekkend.

Honderden vaten werden verscheept naar Europa en de Verenigde Staten.

Het merk “Kressmann Monopole” werd een begrip.

De oenologen van Kressmann selecteren in de wijngaarden de beste percelen voor deze wijn.

De beste Sauvignons voor de witte wijn en voor de rode de beste Cabernet Sauvignon en Merlot.

De rode wijn veroudert 10 tot 12 maanden op vat; ze zijn uiterst evenwichtig en élégant. De aroma’s zijn heel verfijnd. In de mond is de aanzet krachtig en soepel. De zachte tannines worden mooi omweven door een vleugje vanille.

Een wijn om echt van te genieten.

Om de 120ste verjaardag van het merk “Bordeaux Monopole” in de verf te zetten heeft men het originele oude etiket van de beginjaren voor deze beperkte editie opnieuw gebruikt.

Château La Croix Dumeynieux – Blaye – Côtes de Bordeaux

Mooie kristalheldere en granaatrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten, maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

Deze aangename en evenwichtige wijn is fruitig maar tevens vol van smaak en heel soepel.

De Merlotdruif domineert (85 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon gebruikt (10%) en Cabernet Franc (5%)

Mag zeker nu gedronken worden, en hoeft niet noodzakelijk in de kelder te verdwijnen (maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden).

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

Château Brassac – Bordeaux Supérieur

De oriëntatie van de wijngaard op de heuvels, ten oosten van Bordeaux, is ideaal.

De samenstelling is typisch voor de bordeauxwijnen: Merlot, (voor volle zachte toetsen) Cabernet-Sauvignon (voor krachtige tannines) en Cabernet Franc (voor verfijnde aroma’s).

De wijn veroudert gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar helemaal niet agressief.

Deze  evenwichtige wijn mag jong gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

Château Marsau – Côtes de Bordeaux – Francs

Château Marsau (12 ha) ligt op één van de allebeste terroirs van Bordeaux, vlakbij en ten oosten van Saint-Emilion en Pomerol.

De druiven worden manueel geplukt en de oogst is beperkt tot 38hl per ha. Dat is heel weinig en een bewijs dat kwaliteit wordt nagestreefd.

Samenstelling: 100% Merlot.

12 maanden rust op eikenhouten vaten waarvan 30% jaarlijks vernieuwd wordt.

In het glas: donkerrood en zuiver.

Aroma’s van zwart fruit, menthol en na het walsen minerale toetsen.

In de mond heel elegant, vol en stevig maar met uitzonderlijk zachte tannines.

Een stijgende ster in Bordeaux.

Te combineren met rood vlees, kruidige gerechten, lam of wildgerechten.

 

Château La Commanderie – Saint-Estèphe – Cru Bourgeois

De Château La Commanderie is één van de meest gewaardeerde wijnen in Frankrijk.

Het domein van 17 ha is beplant met 45% Cabernet Sauvignon en  55% Merlot.

Het bevindt zich op de grens tussen Pauillac en Saint-Estèphe, in de nabijheid van enkele heel exclusieve buren.

(Château Lafon-Rochet, Cos d’Estournel en Montrose)

De wijnen verouderen er op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.

Prachtige concentratie en veel complexiteit.

Mooi evenwicht tussen het fruit en het hout.

Elegante en weelderige wijn die nu al mag gedronken worden, maar met een bewaarcapaciteit van ruim 10 jaar.

Château La Pierrière – Castillon Côtes de Bordeaux

Allicht één van de beste wijnen in deze prijscategorie. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw, en het domein van 26 ha is beplant met

50% Merlot, 20% Cabernet Franc en 30% Cabernet-Sauvignon.

De druivenstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. De wijngaard bevindt zich op een plateau boven de Dordogne en grenst aan de appellation Saint-Emilion.

Prachtige diepe robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van zwarte bessen, maar ook van groene peper, kamperfoelie en een lichte houttoets.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam.

Alhoewel deze wijn nog jong is, zijn de tannines reeds goed versmolten in het geheel.

Mag jong gedronken worden, maar verdraagt zeker nog enkele jaartjes in de kelder.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

CHÂTEAU DE LA COMMANDERIE – Lalande de Pomerol

De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de kleihoudende kalksteengrond van het domein (20 ha).

De samenstelling van Merlot (55%), Cabernet Franc (27%), en Cabernet Sauvignon (18%), zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Allicht is het daarom dat hij zo gewaardeerd wordt in Vlaanderen.

Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig.

De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.

De tannines zijn zacht en goed ingebed.

Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.

Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees en allerlei kazen.

Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : 8 à 10 jaar)

CHÂTEAU RAHOUL – Graves

Château Rahoul geniet van één van de rijkste terroirs van de streek. En is lid van het select clubje van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”. Alain Thiénot bezit het domein van 39 ha sedert 1986.

De samenstelling van Château Rahoul is 72% Merlot, 26% Cabernet-Sauvignon, en 2 % Petit Verdot.    De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar.

De wijn veroudert in eikenhouten vaten, waarvan 25% elk jaar vernieuwd wordt.

Mooie heldere kleur. Fijn boeket, lichte vanille en woudgeur, met toetsen van rood fruit. Goed gestructureerde smaak met aanwezigheid van kruidige en minerale kenmerken, gestoofde rode vruchten en truffels.  Een soepele maar complexe wijn, typerend voor zijn herkomst.

Opdienen met rood vlees, warme fijne vleeswaren en uiteraard met allerhande kazen.

CHÂTEAU GRAND BARRAIL LAMARZELLE FIGEAC – Saint-Emilion Grand Cru

De wijngaard van 15 ha ligt pal tegenover de Château Figeac, Grand Cru Classé, en is beplant met  75 % Merlot en 25 % Cabernet Franc.  Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar.  De ondergrond is zeer gevarieerd (o.a. leem, zand en ijzer), wat een complexe wijn levert.

Mooie granaatrode kleur.  Complex en elegant boeket. Aroma’s van zwarte bessen (o.a. braambessen en blauwe bosbessen).    Rijke en mondvullende wijn; gestructureerd en met een evenwichtige houttoets.

Ook de Guide Hachette is heel enthousiast over deze wijn.

CHÂTEAU CROQUE MICHOTTE – Saint-Emilion Grand Cru – Bio

De samenstelling is klassiek: Merlot aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Prachtige wijn met rijpe en heel fijne aroma’s, in de mond is deze wijn een waar festijn: hij is evenwichtig, soepel, met veel rijp fruit en een eucalyptustoets.

De tannines zijn zacht, goed ingebed, en in harmonie met het hout.

Een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met een uitstekend bewaarpotentieel.