Archives

Château Haut Guillebot Bordeaux Supérieur

Château Haut Guillebot behoort toe aan de familie Labouille. Al 7 generaties lang gaat het bedrijf over van moeder op dochter, heel merkwaardig toch.

De samenstelling is klassiek en evenwichtig: 65% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 25% Cabernet Franc.

De druiven worden ‘s morgens vroeg geoogst en afgekoeld om fijne en frisse aroma’s te vrijwaren.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket met sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar ze zijn zacht en rond.

Deze evenwichtige wijn mag nu gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

2016 was een topjaar voor deze Château.

 

Château Bonhomme – Minervois

De Château Bonhomme is gebouwd op de ruïnes van een Romeinse boerderij. De wijngaard ligt aan de voet van de “Montagne Noire”, pal tussen Montpellier en Toulouse.

De samenstelling is veelzijdig, Bruno Andreu heeft voor deze wijn verschillende percelen geselecteerd:

Syrah, Grenache, Carignan en Cinsault.

Deze wijn is robijnrood en heeft rijpe aroma’s van rode vruchten, vooral zwarte bes, cassis en aardbeien.

Zachte tannines die mooi evenwicht bieden.

Opdienen, liefst rond 16°C, bij charcuterie, tapas, enz…

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

Pouilly-Fuissé « Les Robées » Domaine Larochette – UIT VOORRAAD

Een prachtige goed gestructureerde fruitige wijn.

Lijkt op de Mâcon-Chaintré van dezelfde wijnmaker maar met iets meer diepgang en meer mineraliteit.

Goudgele zuivere kleur.

In de neus opnieuw nuances van acacia, lindebloesem, en citrus.

Mooie aanzet in de mond met aroma’s van wit fruit en een uitgesproken. minerale toets in de afdronk.

Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerend voor de Chardonnaydruif (100%); een zachte elegante wijn met opmerkelijke klasse.

Opdienen met schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas op ca 10° C.

 

Mâcon-Chaintré – Le Château de Chaintré de Fabrice Larochette – UIT VOORRAAD

Bij Fabrice Larochette zijn ze wijnmaker van vader op zoon sedert vele generaties. Het domein beslaat 10,8 ha wijngaarden, waarvan 7 ha in de appellation Pouilly Fuissé.

Dit is echter een Mäcon uit het dorpje Chaintré, dat zijn naam mag toevoegen aan de appellation.

Een prachtige goed gestructureerde fruitige wijn.

Briljante goudgele fonkelende kleur met groene toetsen.

In de neus: nuances van acacia en lindebloesem, evoluerend naar honing.

Mooie aanzet in de mond met aroma’s van hazelnoten, amandelen en hoeveboter. Minerale toets in de afdronk.

Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerend voor de Chardonnaydruif (100%); een zachte elegante wijn met opmerkelijke klasse.

Opdienen met schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas op ca 10° C.

Maison Les Prunelles – Syrah – Pays d’Oc

Deze Syrah is een mooi voorbeeld van de vakkennis van Bruno Andreu, eigenaar van het domein.

Deze typische druif uit de Rhônevallei geeft hier mooie resultaten.

Deze wijn is robijnrood tot granaatrood.

Grote rijkdom en aromatische complexiteit : rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten.

Stevige maar zachte tannines die goed versmolten zijn in het geheel.

Opdienen bij rood vlees of wild.

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

 

LES PRUNELLES DE MONTBLANC – Classique – Languedoc Blanc

Deze wijn heeft een originele samengestelling van typische, regionale druivenrassen:

Piquepoul Blanc en Roussanne

Het boeket is fijn en elegant met frisse aroma’s van perziken, steenfruit en ananas.

Ook hier herken je duidelijk het vakmanschap van Bruno Andreu.

MOULIN-À-VENT – Jean-Paul Dubost – Climat les Burdelines

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt; trouwens de enige druif die verbouwd wordt voor de rode Beaujolais.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 40 hl per ha.

De wijngaard (3,5 ha) die deze frisse beaujolais voortbrengt is gemiddeld meer dan 60 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

Het is een karaktervolle wijn die zich kan meten met de beste Bourgognes.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Bewaart makkelijk tot 7 jaar in de kelder.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

Schenken bij gevogelte, wild, eend, fazant, everzwijn etc….

MORGON – Jean-Paul Dubost – Climat la Ballofière

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt (dit is trouwens de enige druif die verbouwd wordt in de Beaujolaisstreek).

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 45 hl per ha.

Van de Morgonwijnen wordt gezegd dat ze het fruit van de Beaujolais en de charme van de Bourgogne combineren.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

De kleine wijngaard (slechts 0,50 ha !) die deze verrukkelijke beaujolais voortbrengt is gemiddeld 70 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

Mag op kamertemperatuur of fris geschonken worden bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

 

BROUILLY – Jean-Paul Dubost – Cuvée Vieilles Vignes – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt, zoals gebruikelijk in de Beaujolaisstreek.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 35 hl per ha.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

De wijngaard (4,5 ha) die deze frisse beaujolais geeft is gemiddeld 80 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

(fris) schenken bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

BEAUJOLAIS VILLAGES – Jean-Paul Dubost – Climat le Tracot

Deze unieke wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 45 hl. per ha.

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken : 50 jaar.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

(fris) schenken bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

 

ELIXIR – Syrah & Grenache – Premium Languedoc de Bruno Andreu

Dit is één van de paradepaardjes van Bruno Andreu.

De jaarlijkse productie is beperkt tot 40.000 flessen.

De samenstelling is een combinatie van Syrah en Grenache.

In het glas donkerrode en volle tinten.

In de neus intense aroma’s van cassis, zoethout en parfum van rijp rood fruit met een lichte vanilletoets.

In de mond grote concentratie van zachte rode bessen en donker fruit (zoals pruimen).

De Syrahdruif zorgt voor stevige aroma’s en smaken, terwijl de Grenache borg staat voor frissere toetsen.

De tannines zijn zeer present maar uitermate verfijnd en mooi ingebed.

Opdienen met rood vlees, wild of een uitgelezen kaasschotel.

 

PURE GRENACHE de Bruno Andreu – Pays d’Oc

De jaarlijkse productie bedraagt slechts 3.000 flessen.

Voor deze wijn werden uitsluitend de allerbeste Grenache-druiven geselecteerd, van stokken die ouder zijn dan 100 jaar !   12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten.

Dit resulteert in een heel geconcentreerd en evenwichtige wijn met rijke en verfijnde aroma’s.

Elegante wijn met veel textuur en fijne aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en een tikkeltje mineraliteit.

Een wijn zo puur als diamant !

“Issu de vignes centenaires, ce 100% grenache est une PURE merveille de concentration, d’équilibre et d’arômes. Ce PUR 100 est élevé 12 mois durant en barrique française de chêne des Vosges et du Loiret. Vin élégant doté d’une longueur exceptionnelle avec une texture en bouche fine et délicate, aux notes de fruits rouges mûrs, de pain d’épice avec une pointe de minéralité.”

 

PÉZENAS de Bruno Andreu – Pays d’Oc

Jaarlijkse worden er slechts 5.000 flessen van deze cuvée geproduceerd.

De appellation Pézenas geeft heel authentieke wijnen, dankzij de terroir van basalt en rolkeien.

Deze wijn is een assemblage van Syrah, Grenache en een heel klein beetje Mourvèdre.

12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten uit Bourgogne.

Volle, ronde wijn met aroma’s van cassis en zoethout. Deze veelzijdige en complexe wijn is bijzonder rond en zacht en is heel representatief voor de terroir van Pézenas.

Onnodig te vermelden dat Bruno Andreu bijzonder fier is over deze wijn.

COCQUELICOT – Côtes Catalanes – par Bruno Andreu – Bio

Côtes Catalanes is de kuststreek van de Roussillon, zeg maar de streek rond Perpignan.

Deze prachtige biowijn is een ware explosie van rood fruit met heel zuivere aroma’s van kers, framboos en zwarte bes (myrtille)

In de mond zacht en kruidig, veel complexiteit voor deze 100% Syrah-wijn.

De afdronk is rijk en lang en de tannines zijn zacht.

Een mooie robuuste wijn, ideaal bij geroosterd vlees of een wildgerecht.

Mag fris worden geschonken.

 

CHÂTEAU BEAURIVAGE – Minervois – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Château Beaurivage is een familiedomein is eigendom van de befaamde Belgische wijnmaker Pierre Degroote.

Men mag gerust stellen dat we hier te maken hebben met één van de meest prestigieuze domeinen uit de Minervois.

De samenstelling is interessant: 60% Syrah, 30% Carignanan en 10% Grenache.

De oogst gebeurt manueel en de druiven passeren op een sorteertafel voor ze de moderne kelders induiken. De vinificatie gebeurt per soort en in nieuwe inoxkuipen met temperatuurscontrole.

Het resultaat is een mooie robijnrode intense wijn; rijp rood fruit deelt de neus met aangename kruidige toetsen.

Krachtige en edele tannines ondersteunen de stevige structuur. Mag gerust enkele jaartjes in de kelder verdwijnen, maar kan evengoed nu geserveerd worden bij gebraad, eendenborst, fazant of krahtige kazen.

Rosé Terres de Feu – Cinsault – Pays d’Oc 2019

Rosé Terres de Feu – Cinsault – Pays d’Oc 2019

Mooie kristalheldere lichtroze frambozenkleur. Neus van kleine rode vruchten (framboos en aardbei)  en ietwat zoethout en cuberdon. Volle fruitige smaak van rode vruchten en een frisse afdronk.

Te combineren met charcuterie, slaatjes, Aziatische gerechten of uiteraard als aperitief.

FONTARECHE – Viognier “les Mijanelles” – Pays d’Oc

Deze buitengewone wijn van Fontarèche wordt gemaakt van 2 percelen waar uitsluitend de Viognier-druif wordt geteeld.

Het ene perceel heeft voornamelijk kleigrond, en het andere voornamelijk zand. Het resultaat van deze Cuvée is bijzonder evenwichtig, met weelderige aroma’s van abrikozen, exotisch fruit, en gedroogde steenvruchten.

De terroir komt volop tot zijn recht in deze heel geslaagde Viognier wijn.

Een aanrader voor deze nazomer!

 

Château Rochecolombe – Côtes du Rhône – Bio

De familie Herberigs, uit Oudenaarde, bezit sedert 1925 dit mooie wijndomein (24 ha) in Bourg-Saint-Andéol. Aan het roer staat nu de 4de generatie.

Hun passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die ze produceren is indrukwekkend. Ze sparen dan ook kosten noch moeite om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

Deze biowijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

De samenstelling van de druiven is 40% Syrah en 60% Grenache, de druivenstokken zijn ouder dan 50 jaar ! (opbrengst: 40 hl per hectare).

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Schenk deze bijzondere wijn bij rood vlees en wild of de meeste kazen.

Bourgogne – Saint-Veran – Domaine Chanson

Een prachtige goed gestructureerde fruitige wijn.

Briljante goudgele fonkelende kleur met groene toetsen.

In de neus: nuances van acacia en lindebloesem, evoluerend naar honing.

Mooie aanzet in de mond met aroma’s van hazelnoten, amandelen en hoeveboter.

Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerend voor de Chardonnaydruif (100%); een zachte elegante wijn met opmerkelijke klasse.

De stielkennis van Chanson komt hier volop tot uiting.

Opdienen met schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas op ca 10° C.

Bourgogne Pinot Noir – Réserve du Bastion – Chanson

Voor Chanson is de Réserve du Bastion een uithangbord van de knowhow en kwaliteit van het huis geworden.

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de Côte de Nuits, enkele percelen van Domaine Chanson en een wijngaard in het zuiden van de Côte de Beaune.

Deze rode wijn pakt uit met een breed aromatisch spectrum, met in de hoofdrol fruitige tonen en toetsen van ondergroei.

Fris en elegant in de mond met mooie, fluwelen tannines.

De wijn veroudert korte tijd op eikenhouten vaten.

Ideaal bij gebraad, geroosterd vlees, kaas.

Crémant d’Alsace – Dopff & Irion – Brut

Deze uitstekende Crémant van het eveneens uitstekende huis Dopff & Irion is licht goudgeel met fijne en aanhoudende bubbels.

De aroma’s, vooral van witte bloesem, wit fruit, appels, pêche en zelfs amandelen, zijn duidelijk aanwezig.

In de mond een levendige, frisdroge en volle Crémant met een heel mooi evenwicht.

Druivensoort : Pinot Blanc.

Opdienen rond 5 à 7° C

Als aperitief of bij zeevruchten, kan zelfs met wit vlees gecombineerd worden.

Vacqueyras – Domaine du Terme

  • Vacqueras bevindt zich op korte afstand, ten Noordoosten van Châteauneuf-du-Pape, en het ontpopte zich de laatste jaren tot een potentiële rivaal van de wijnen uit Châteauneuf.
  • De grond is er bezaaid met dikke ronde keien die overdag de warmte opslaan en ’s nachts deze warmte laten vrijkomen.
  • De zomers zijn er heel warm, en de Mistralwind verjaagt de vochtigheid; het klimaat is ideaal voor de wijnbouw.
  • De samenstelling van deze Vacqueras is Grenache en, Syrah. De wijnstokken zijn ruim 50 jaar oud.
  • Er wordt veel aandacht besteed aan de selectie van de druiven. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt.
  • De wijn is donkerpaars en heeft intense aroma’s van frambozen en aardbeien, ook kruidige toetsen en een vleugje tabak komen aan bod.
  • Deze intense wijn biedt in de mond een mooi evenwicht, een goede concentratie en een krachtige, minerale afdronk.
  • Nu genieten, of nog enkele jaren in de kelder opslaan kan ook.

Château La Caminade « La Commandery » Cahors

“La Commandery” is de verrassende topwijn van de Château La Caminade.

Hij dankt zijn persoonlijkheid en originaliteit in grote mate aan de druif waaruit hij ontsproten is: de Malbec.

De oogst wordt beperkt tot 35 hl/ha, waardoor veel concentratie ontstaat.

De kleur is heel donker en intens. In de neus veel karakter en complexiteit. Dierlijke kenmerken vermengen zich met aroma’s van truffels en delicate houttoetsen.

In de mond: gulle aanzet, weelderig maar met een stijlvolle tanninestructuur. Volle en lange afdronk met accenten van geroosterd brood. Deze prachtige wijn heeft een groot bewaarpotentieel.

Opdienen met wild of rood vlees dat goed doorsmaakt.

Clos Saint Martin – Madiran

In de streek van Madiran (ten Noorden van de Pyrenneën, en vlakbij de stad Pau) wordt een krachtige en stevige rode wijn verbouwd.

In de middeleeuwen werden de Madiranwijnen in gans Europa zeer gegeerd. Alle koningen en zelfs de Tsaar genoten ervan.

Na een periode van verval, worden er nu, sedert ruim 30 jaar opnieuw kwaliteitswijnen gemaakt.

De typische Madirandruif is de Tannat, wat borg staat voor heel veel kleur, tannines en body.

Dit is een bewaarwijn bij uitstek.

De jaargang 2014 is nu reeds heel toegankelijk.

De complexiteit van de wijn is indrukwekkend. Opmerkelijk is ook de lange afdronk, vooral gebaseerd op aromatische bestanddelen.

Uiteraard is er rijping op eikenhouten vaten, wat nodig is om de tannines te verzachten.

Riesling Dopff & Irion

  • De Riesling van het befaamde familiaal domein uit Riquewihr is heel geslaagd.
  • Een jeugdige strogele kleur, helder en fonkelend.
  • Aroma’s van rijpe appels, citrusvruchten en pompelmoes. In de mond is deze wijn evenwichtig en met alle kenmerken van de Riesling.
  • De frisse en aantrekkelijke aciditeit zijn typisch voor deze druif.
  • Een perfect droge en minerale afdronk rondt het geheel goed af.
  • Ideale partner van schaaldieren en zeevruchten.
  • Fris opdienen.

Marius by Michel Chapoutier – Pays d’Oc – Syrah

De geschiedenis van de familie Chapoutier gaat terug tot in 1808, vandaag zijn ze eigenaar van meer dan 240ha wijngaarden in de Rhône vallei. Toen Michel het roer overnam van vader Max in 1989, drukte hij onmiddellijk een stempel op ‘zijn’ wijnen. Zo wordt er biodynamisch gewerkt en verkiest Michel om monocépage wijnen te maken. Dit om de ware expressie van de druivensoort te combineren met de unieke terroirs waarover hij beschikt.

Uit respect voor de natuurlijke aard bottelt hij zijn wijnen ongeklaard en ongefilterd.
Ongetwijfeld is Chapoutier wereldwijd gekend om zijn sublieme Hermitage wijnen, waarvan hij 33ha wijngaarden in eigendom heeft.

Ook zijn prijsvriendelijke wijnen “Marius” staan hoog aangeschreven bij een handvol wijnjournalisten.

Marius by Michel Chapoutier – Pays d’Oc – Vermentino

De geschiedenis van de familie Chapoutier gaat terug tot in 1808, vandaag zijn ze eigenaar van meer dan 240ha wijngaarden in de Rhône vallei. Toen Michel het roer overnam van vader Max in 1989, drukte hij onmiddellijk een stempel op ‘zijn’ wijnen. Zo wordt er biodynamisch gewerkt en verkiest Michel om monocépage wijnen te maken. Dit om de ware expressie van de druivensoort te combineren met de unieke terroirs waarover hij beschikt.

Uit respect voor de natuurlijke aard bottelt hij zijn wijnen ongeklaard en ongefilterd.
Ongetwijfeld is Chapoutier wereldwijd gekend om zijn sublieme Hermitage wijnen, waarvan hij 33ha wijngaarden in eigendom heeft.

Ook zijn prijsvriendelijke wijnen “Marius” staan hoog aangeschreven bij een handvol wijnjournalisten.

Château Bellevue de Tayac Margaux

De kleine wijngaard van 4,5 ha ligt op een heuvelrug.

De ondergrond bestaat voornamelijk uit kiezel en leem, wat borg staat voor een complexe wijn.   70% Merlot, 20% Cabernet-Sauvignon en 10% Petit Verdot.

De druiven worden uiteraard manueel geplukt, en de wijn veroudert gedurende ca 16 tot 18 maanden op nieuwe eikenhouten vaten.

Mooie granaatrode kleur. Het boeket is heel verleidelijk, met intens rood fruit, veel kruidige toetsen en een zekere complexiteit.

Rijke en harmonische wijn met veel finesse en diepgang. Lange afdronk.

Kan gerust 10 jaar bewaard worden, maar mag nu reeds gedronken worden.

Serveer deze Château met wild of gebraden vlees op kamertemperatuur.

Château Landat Haut-Médoc – Cru Bourgeois

Château Landat produceerde in 1881 reeds wijnen; in 1908 verkreeg het de appellation “Cru Bourgeois”.

De wijngaard van ca. 20 ha bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Cissac en op het Plateau van Vertheuil.

De bodem is klei- en kalkhoudend en de ondergrond bevat keien (graves) die bijdragen tot de fruitigheid en de kracht van de wijn.

Samenstelling van de wijngaard: 75% Cabernet, 20% Merlot en 5% Petit Verdot.

Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken : ruim 30 jaar. De oogst van de oudste wijnstokken (± 60 jaar) wordt gebruikt voor de Cuvée “Vieilles Vignes”.

De wijn veroudert gedurende minstens 1 jaar op eikenhouten vaten. Elk jaar wordt 1/5 van de vaten vernieuwd.

Voor het bottelen wordt de wijn volgens aloude traditie met eiwit gefilterd.

Château Landat heeft een schitterende robijnrode kleur; het intense boeket van rijp rood fruit en vanille is fijn en elegant. In de mond is deze wijn soepel maar toch stevig.

Harmonie en evenwichtige houttoetsen primeren.

De prijs bleef reeds jaren ongewijzigd ! Een prachtige prijs/kwaliteit verhouding. Een echte aanrader !

MAISON LES PRUNELLES – Sauvignon Blanc

De mooie wijngaard van dit domein bevindt zich in het dorpje Montblanc in de buurt van Béziers.

Bruno Andreu (van Domaine Condamine Bertrand) maakt er heerlijke wijnen.

Een waarlijk prachtige wijn met krachtige en open aroma’s van tropisch fruit  en citrusvruchten, met de frisheid die typisch is voor de Sauvignondruif.

Zeer levendig in de mond, uitgesproken fruitig en een perfect uitgebalanceerde zuurtegraad.

Voor een maximale frisheid worden de druiven op dit domein ’s nachts geoogst.

Schenken als aperitief of aan tafel bij vis en voorgerechten, past zeker ook bij wit vlees en geitenkaas.

Elégance – Sauvignon Blanc – Joseph Castan

Krachtige en open aroma’s van tropisch fruit, met de vettigheid die typisch is voor de Sauvignondruif. Zeer levendig in de mond, uitgesproken fruitig en een perfect uitgebalanceerde aciditeit.

Elégance – Syrah – Joseph Castan

Robijnrood tot granaatrood. Grote rijkdom en aromatische complexiteit, rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten. Duidelijke maar zachte tannines, ingerijpt en krachtig.

Elégance – Chardonnay – Joseph Castan

Uitgesproken aroma’s van bloemen en fruit (abrikozen, perzik) alsook van verse boter en noten, die zich ontwikkelen tot een boeket van honing en kruiden. Mooie ronde aromatische expressie.

CHÂTEAU LA ROSE BELAIR – Bordeaux Supérieur

De Château La Rose Belair heeft een wijngaard van 40 ha. In de gemeent Mouliets-et-Villemartin, vlakbij Saint-Emilion.

De ligging van de wijngaard is ideaal, bovenaan een helling, en bestaat uit 2/3 Merlotdruiven.

De oogst gebeurt ’s nachts om de aroma’s te beschermen tegen oxidatie.

Mooie kristalheldere en robijnrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten (frambozen, cassis), maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

De Merlotdruif domineert (70 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon en Cabernet Franc gebruikt.

Mag zeker nu gedronken worden, maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

LA REVIGOURETTE – Blanc de Blancs – Méthode Traditionnelle – brut

Mooie evenwichtige en volle schuimwijn – Méthode Traditionnelle – uit het dorpje Fleurie.

“Blanc de Blancs” betekent witte wijn van witte druiven; in dit geval 100% Chardonnay.

Chardonnay staat hier borg voor volle aroma’s en verfijnde smaken.

Mooie kleine CO2 pareljes in het glas wijzen ook op de kwaliteit.

Ideaal voor wie eens wil afstappen van de Cava.

Deze bijzondere elegante schuimwijn wordt uitsluitend gemaakt met Chardonnay druiven uit de streek van Mâcon.

Past uitstekend bij het aperitief of het voorgerecht.

Ideale inschenktemperatuur: 6 tot 8°C.

CHÂTEAU FONTARECHE – Tradition – Corbières Rosé

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden.

Deze frisse en droge rosé wordt gemaakt van speciaal geselecteerde percelen van het domein.

Een ronduit schitterende rosé met een prachtige voluptueuze smaak die iedereen zal kunnen bekoren.

Intense aroma’s van rood fruit (aardbeien en cassis) en een mooie kruidige afdronk. Ook in de mond domineert het rijpe fruit.

Ideaal als aperitief, bij koude schotels en zomerse gerechten, maar past eveneens uitstekend bij exotische schotels.

DOMAINE SAINT-JEAN D’AUMIERES – Les Marnes (Cabernet)

Het domein van Joseph Castan heeft de beste wijngaarden op de flanken van de Larzac, die de rivier Hérault domineren. (ten Westen van Montpellier)

De samenstelling van “les Marnes” is 100 %  Cabernet-Sauvignon. De wijngaard heeft een perfecte ligging en geniet van koele nachten, wat resulteert in zachte en evenwichtige tannines.

Een volle krachtige wijn, met veel densiteit en toch uitzonderlijk zacht.

Opdienen met rood of wit vlees, gegrild of met een sausbereiding.

CHÂTEAU DES MOINES – Lalande de Pomerol

Satelliet van Pomerol uit een groot jaar, verzorgd door een topwijnmaker, levert een wijn op met pure Pomerol-allure!
De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de klei- en kalksteengrond van het domein (12 ha).
De samenstelling van Merlot (72%), Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (10%), en een beetje Malbec (3%) zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Deze samenstelling, en het gebruik van eikenhouten vaten zorgt voor een uitstekend bewaarpotentieel..
Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig. De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.De tannines zijn zacht en goed ingebed.
Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.
Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees, lamsbout, entrecôte, hazerug en allerlei kazen.
Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : tot 10 jaar)
In de neus is het vooral de merlotdruif die domineert; maar op wát voor een manier! Thee, zwarte bes, kersen en ceder. In de mond gevolgd door impressies van kersencoulis, cassis, pruim en tabak met nog flink plakkende tannines en een kruidige finale. Lang en complex.

CHÂTEAU DE PUISSEGUIN Curat – Puisseguin Saint-Emilion

De historie van Château de Puisseguin Curat gaat terug tot de 16e eeuw. Het kasteel behoorde toe aan Jeanne d’Albret, de moeder van koning Hendrik IV.

De huidige eigenaars, Jean François et Jean David Robin, zetten de traditie verder door het maken van klassiek gevinificeerde wijnen. Château de Puisseguin Curat kenmerkt zich door een gulle smaak met indrukken van truffel en laurier.

Het is een milde rode wijn met kruidige nuances. Frisse, fruitige geur (cassis en bosbessen) met een ontwikkeling naar zoethout, vanille en truffel. De smaak is vol, gul en soepel. Zachte verleidelijke afdronk met vooral zwart fruit.

Gemaakt van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

De wijngaard is vrij klein, slechts 6 hectare.

Serveren bij gerechten met of rood vlees, wilde eend, of als begeleider van een kaasplankje.

LES SONGES DE FONT BARRIELE – Ventoux

De prachtige wijngaarden liggen op de zuidelijke flanken van de Mont Ventoux. De ondergrond bevat vooral kalk en heel veel keien.

Deze prachtige wijn van de Christian Gourjon  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache. (laag rendement van 35 hl per ha)

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een kort verblijf op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood, met aroma’s van blauwe bosbessen en zwarte bessen (myrtilles en cassis) kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

Terecht een Gouden Médaille gewonnen…

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

DESTINÉA – Sauvignon Blanc – Val de la Loire – Joseph Mellot – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Dit is werkelijk een prachtige wijn voor een zeer bescheiden prijs. Bovendien heeft hij de hoogste onderscheiding gekregen in de vorige editie van de “Guide Hachette”.

Een jeugdige strogele kleur, helder en fonkelend.

Aroma’s van citrusvruchten en pompelmoes.

In de mond is deze wijn evenwichtig en met alle kenmerken van de Sauvignon.  Een perfect droge en minerale afdronk, zo typisch voor de Loirewijnen.

 

KRESSMANN – Bordeaux Monopole Blanc (édition limitée)

In 1897 brengt Edouard Kressmann een Bordeaux van grote kwaliteit op de markt, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van een selectie van de beste wijnen van verschillende kleine wijndomeinen.

Het succes van deze wijn “waarvan Kressmann het monopolie had” was indrukwekkend.

Honderden vaten werden verscheept naar Europa en de Verenigde Staten.

Het merk “Kressmann Monopole” werd een begrip.

De oenologen van Kressmann selecteren in de wijngaarden de beste percelen voor deze wijn.

De beste Sauvignons voor de witte wijn en voor de rode de beste Cabernet Sauvignon en Merlot.

Deze witte Bordeaux heeft aroma’s van exotisch fruit en citrusvruchten, een uitgesproken fruitigheid en een perfect evenwichtige zuurtegraad. In de finale zijn er duidelijk minerale toetsen. Mooie stevige en volle structuur.

Om de 120ste verjaardag van het merk “Bordeaux Monopole” in de verf te zetten heeft men het originele oude etiket van de beginjaren voor deze beperkte editie opnieuw gebruikt.

KRESSMANN – Bordeaux Monopole Rouge (édition limitée)

In 1897 brengt Edouard Kressmann een Bordeaux van grote kwaliteit op de markt, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van een selectie van de beste wijnen van verschillende kleine wijndomeinen.

Het succes van deze wijn “waarvan Kressmann het monopolie had” was indrukwekkend.

Honderden vaten werden verscheept naar Europa en de Verenigde Staten.

Het merk “Kressmann Monopole” werd een begrip.

De oenologen van Kressmann selecteren in de wijngaarden de beste percelen voor deze wijn.

De beste Sauvignons voor de witte wijn en voor de rode de beste Cabernet Sauvignon en Merlot.

De rode wijn veroudert 10 tot 12 maanden op vat; ze zijn uiterst evenwichtig en élégant. De aroma’s zijn heel verfijnd. In de mond is de aanzet krachtig en soepel. De zachte tannines worden mooi omweven door een vleugje vanille.

Een wijn om echt van te genieten.

Om de 120ste verjaardag van het merk “Bordeaux Monopole” in de verf te zetten heeft men het originele oude etiket van de beginjaren voor deze beperkte editie opnieuw gebruikt.

MACON-SOLUTRÉ – Domaine Renaud – Solutré-Pouilly

Een prachtige goed gestructureerde fruitige wijn, van een klein familiaal domein met veel ervaring en bijzonder goed gelegen wijngaarden aan de voet van de magnifieke “Rocher de Solutré”.

Briljante goudgele fonkelende kleur met groene toetsen.

In de neus: nuances van acacia, lindebloesem, en citrus.

Mooie aanzet in de mond met aroma’s van wit fruit en een mooie. minerale toets in de afdronk.

Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerend voor de Chardonnaydruif (100%); een zachte elegante wijn met opmerkelijke klasse.

Opdienen met schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas op ca 10° C.

POUILLY-FUISSÉ – Domaine Renaud

Een prachtige goed gestructureerde fruitige wijn, van een klein familiaal domein met veel ervaring en een  bijzonder goed gelegen wijngaarden aan de voet van de magnifieke “Rocher de Solutré”.

Briljante goudgele fonkelende kleur met groene toetsen.

In de neus: nuances van acacia en lindebloesem, evoluerend naar honing.

Mooie aanzet in de mond met aroma’s van hazelnoten, amandelen en hoeveboter. Minerale toets in de afdronk.

Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerend voor de Chardonnaydruif (100%); een zachte elegante wijn met opmerkelijke klasse.

De stielkennis van de familie Renaud komt hier volop tot uiting.

Opdienen met schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas op ca 10° C.

FONTARECHE – Chardonnay – Les Cabanes – Pays d’Oc 2019

Een prachtige, goed gestructureerde en fruitige witte wijn van uit het zonnige Zuiden van Frankrijk.

Goudgele fonkelende kleur, mooie aanzet in de mond, aroma’s van hazelnoten, amandelen en hoeveboter.  Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerende wijn voor de Chardonnaydruif.

Een zachte, elegante wijn met opmerkelijke klasse.

De stielkennis van de oenologen van Fontarèche komt hier volop tot uiting !

Een gedeeltelijke en korte lagering op eikenhouten vaten geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met vis, schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas; op ± 10 °C.

ESCALE – Grande Cuvée – Cabernet & Syrah

Een strenge selectie van alleen de beste wijngaarden van Cabernet-Sauvignon en van Syrah in de Languedoc-streek ligt aan de basis van deze uitmuntende wijn.

Een prachtige, goed gestructureerde en volfruitige wijn van uit het zonnige Zuiden van Frankrijk.

Volle wijn met krachtige aroma’s en een intens boeket van rood en zwart fruit, kruidige toetsen en een vleugje vanille.  Gedeeltelijke lagering op eikenhouten vaten (35%) geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met bijvoorbeeld charcuterie, gevogelte en kaas; op ± 16 °C.

Chablis – Domaine du Chardonnay

Chablis is één van ’s werelds populairste witte wijnen. Domaine du Chardonnay komt ons hier verwennen met alle eigenheid en charmes die een Chablis kan bieden.

De kleur van een jonge Chablis behoort bleek en helder te zijn, gemerkt met een lichte groene toets.

Zijn minerale neus met veel bodemexpressie herinnert ons aan de in lang verleden tijden ontstane formaties van versteende oestertjes, getuigen van een verdwenen binnenzee.

In de mond is hij nerveus, met een behoorlijke afdronk.

Samenstelling: 100% Chardonnay, wijnstokken: circa 28 jaar.

Serveertemperatuur: 10 à 12 °C, met oesters, schelpdieren of vis, maar past ook uitstekend bij geitenkaas.

Château La Croix Dumeynieux – Blaye – Côtes de Bordeaux

Mooie kristalheldere en granaatrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten, maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

Deze aangename en evenwichtige wijn is fruitig maar tevens vol van smaak en heel soepel.

De Merlotdruif domineert (85 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon gebruikt (10%) en Cabernet Franc (5%)

Mag zeker nu gedronken worden, en hoeft niet noodzakelijk in de kelder te verdwijnen (maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden).

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

Château Brassac – Bordeaux Supérieur

De oriëntatie van de wijngaard op de heuvels, ten oosten van Bordeaux, is ideaal.

De samenstelling is typisch voor de bordeauxwijnen: Merlot, (voor volle zachte toetsen) Cabernet-Sauvignon (voor krachtige tannines) en Cabernet Franc (voor verfijnde aroma’s).

De wijn veroudert gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar helemaal niet agressief.

Deze  evenwichtige wijn mag jong gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

Château Marsau – Côtes de Bordeaux – Francs

Château Marsau (12 ha) ligt op één van de allebeste terroirs van Bordeaux, vlakbij en ten oosten van Saint-Emilion en Pomerol.

De druiven worden manueel geplukt en de oogst is beperkt tot 38hl per ha. Dat is heel weinig en een bewijs dat kwaliteit wordt nagestreefd.

Samenstelling: 100% Merlot.

12 maanden rust op eikenhouten vaten waarvan 30% jaarlijks vernieuwd wordt.

In het glas: donkerrood en zuiver.

Aroma’s van zwart fruit, menthol en na het walsen minerale toetsen.

In de mond heel elegant, vol en stevig maar met uitzonderlijk zachte tannines.

Een stijgende ster in Bordeaux.

Te combineren met rood vlees, kruidige gerechten, lam of wildgerechten.

 

Château La Commanderie – Saint-Estèphe – Cru Bourgeois

De Château La Commanderie is één van de meest gewaardeerde wijnen in Frankrijk.

Het domein van 17 ha is beplant met 45% Cabernet Sauvignon en  55% Merlot.

Het bevindt zich op de grens tussen Pauillac en Saint-Estèphe, in de nabijheid van enkele heel exclusieve buren.

(Château Lafon-Rochet, Cos d’Estournel en Montrose)

De wijnen verouderen er op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.

Prachtige concentratie en veel complexiteit.

Mooi evenwicht tussen het fruit en het hout.

Elegante en weelderige wijn die nu al mag gedronken worden, maar met een bewaarcapaciteit van ruim 10 jaar.

Château La Pierrière – Castillon Côtes de Bordeaux

Allicht één van de beste wijnen in deze prijscategorie. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw, en het domein van 26 ha is beplant met

50% Merlot, 20% Cabernet Franc en 30% Cabernet-Sauvignon.

De druivenstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. De wijngaard bevindt zich op een plateau boven de Dordogne en grenst aan de appellation Saint-Emilion.

Prachtige diepe robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van zwarte bessen, maar ook van groene peper, kamperfoelie en een lichte houttoets.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam.

Alhoewel deze wijn nog jong is, zijn de tannines reeds goed versmolten in het geheel.

Mag jong gedronken worden, maar verdraagt zeker nog enkele jaartjes in de kelder.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

Pineau des Charentes – Sélection André Petit

De Pineau des Charentes wordt bij André Petit bekomen door onmiddellijk na de oogst het gistend druivensap te vermengen met Cognac (van zijn eigen productie).

Deze assemblage laat hij dan gedurende circa 5 jaar op eikenhouten vaten rusten.

Nadien kan de Pineau nog op flessen ouder worden, zodat nog een grotere finesse en nog fijnere parfums verkregen worden.

Deze witte Pineau kan men tot 30 jaar bewaren;

 Witte Pineau wordt als aperitief of als dessertwijn gedronken. Het past perfect bij ganzenlever, diverse pâtés, en sterke kazen (zoals Roquefort bvb.)

Mas d’Escalin – Rouge – Grignan-Les-Adhemar

Baron d’Escalin is een jong bedrijf, geleid door gepassioneerde mensen. In 2010 kochten Andrée Moliter en Michel Verspeelt een wijngaard van 180 ha ten Zuiden van Montélimar.

Ook deze wijn combineert de kwaliteiten van Grenache 70% en Syrah 30%. De stokken groeien op een aanslibbodem met rolkeien.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée 1682 – Corbières

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Château Fontarèche is één van de oudste domeinen van de Languedoc. Het kasteel is sedert 1682 eigendom van de familie Lamy die er uitmuntende wijnen produceert.

De samenstelling van de Cuvée 1682: Mourvèdre, Syrah, Carignan en Grenache.

Voor deze cuvée worden uitsluitend de beste percelen gebruikt.

De Cuvée 1682 veroudert in houten vaten gedurende 14 maanden.

Het boeket is bijzonder elegant met aroma’s van rijp zwart fruit, zoals pruimen en zwarte kersen. In de mond ontdekt men vooral rood en zwart fruit en veel specerijen. Een heel evenwichtige wijn met fijne tannines en complexe geroosterde toetsen.

Kan tot 8 jaar bewaard worden, maar is nu reeds heel aangenaam.

Serveer bij wild, of eender welke stevige vleesschotel.

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée Pierre Mignard – Corbières

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Het kasteel is sedert vele generaties eigendom van de familie Lamy die er meer dan uitstekende wijnen produceert.

De samenstelling is typisch voor de streek: 15% Grenache, 35% Syrah, 35% Mourvèdre en 15% Carignan.

Voor deze cuvée worden de oudste wijnstokken gebruikt (meer dan 40 jaar).

Deze wijn veroudert tevens in houten vaten gedurende 12 maanden.

De eigenaar investeert permanent in de nieuwste productietechnieken, wat de kwaliteit van de wijn duidelijk ten goede komt.

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s. In de mond ontdekt men vooral rijp rood en zwart fruit. Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een lichte vanilletoets.

Château Font-Barrièle Rouge – Les Vignes d’Héloïse 2017

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

De rode Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache.

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een verblijf van enkele maanden op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood gekleurd en geurt naar kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

Château Font-Barrièle Blanc – Les Vignes d’Héloïse

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

De witte Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Roussanne (75%) en Grenache Blanc (25%).

De wijn veroudert eerst op inox vaten om het fruitige karakter te bepalen. Daarop volgt een kort verblijf op eikenhouten vaten om meer complexe vanille aroma’s te ontwikkelen.

Hij is goudgeel en geurt naar acacia, kruiden en vanille.

In de mond is hij stevig, soepel en levendig. Aroma’s van wit fruit (steenfruit) , linde, en honing. Mooie evenwichtige aciditeit.

Serveer hem fris op bvb. Sint-Jacobsschelp, kreeft of gebraden gevogelte. (maar iets anders mag ook)

DOMAINE LALAURIE – Alliance Blanc – Coteaux de Narbonne 2018 – PROMOTIE

Felgesmaakte Alliance van Sauvignon, Chardonnay en een beetje Colombard.

Rijke expressie van citrus, aangevuld met exotisch fruit, en mooi in balans. “Coup de Coeur” in de Guide Hachette.

Lichtgele heldere kleur met groengele toetsen.

Variatie aan bloemenaroma’s: oranjebloesem, roos, meidoorn. Vervolgens duiken aroma’s op van exotische vruchten, ananas en passievrucht met een vleugje citrus. Exotisch fruit en oranjebloesem komen het meeste op het voorplan.

Druiven: 85% Sauvignon blanc, 10% Chardonnay en 5% colombard.

Ideaal als aperitief, of bij zalmcarpaccio, geitenkaas, oesters, vis met citroen of mosterdsaus.

DOMAINE LALAURIE – Alliance Rouge – Coteaux de Narbonne 2018 – PROMOTIE

Deze rode `Cuvée Alliance’ is een soepele, vlot drinkbare kwaliteitswijn die men reeds jong kan drinken. Ook hier worden weer veel verschillende druivensoorten gebruikt: 40% Marselan, 20% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot en 10% Cinsault. Ze worden allemaal apart gevinifieerd om pas daarna te worden samengevoegd. Het hele vinificatieproces is er op gericht het fruitige karakter te behouden.

Deze rode wijn is mooi  in balans en heeft ondanks zijn souplesse toch een zekere stevigheid en kracht. Best drinkt u hem op ongeveer 17 à 18 graden bij  gebakken en gebraden vleesgerechten, gevogelte of allerlei deegwaren.

CHÂTEAU DE LA COMMANDERIE – Lalande de Pomerol

De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de kleihoudende kalksteengrond van het domein (20 ha).

De samenstelling van Merlot (55%), Cabernet Franc (27%), en Cabernet Sauvignon (18%), zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Allicht is het daarom dat hij zo gewaardeerd wordt in Vlaanderen.

Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig.

De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.

De tannines zijn zacht en goed ingebed.

Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.

Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees en allerlei kazen.

Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : 8 à 10 jaar)

CHEVERNY – Domaine du Salvard Blanc

De Appellation Cheverny ligt aan de Loire dichtbij de stad Blois. In deze streek is het vooral de Sauvignon Blancdruif die domineert.

Deze wijn vormt hierop echter een uitzondering want hij is gemaakt van de Sauvignondruif (85%) én van de Chardonnaydruif (15%), wat eigenlijk ongewoon is.

Deze Cheverny hult zich in een briljant kleedje met groene accenten. De aroma’s zijn krachtig en elegant, vooral de citrusvruchten domineren in de neus.

In de mond is hij levendig, fris en heel fruitig, met een mooie evenwichtige vettigheid.

Fris opdienen met gerookte vis, schaaldieren, geitenkaas of asperges.

Sublieme wijn. Coup de Coeur in de Guide Hachette!

DOMAINE LES HAUTS DE LALANDE – de Pierre Degroote – Carcassonne

Pierre Degroote, Belgische wijnmaker, kocht dit domein enkele jaren geleden en hij produceert er prachtige wijnen die overal médailles wegkapen.

Zijn passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die hij produceert is indrukwekkend. Kosten noch moeite werden gespaard om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

Dit is de witte wijn van de Château Lalande van Pierre Degroote. Een volle ronde wijn met exotische toetsen.

De Chardonnay zorg voor finesse. De Viognier voor uitbundige aroma’s en de Chasan-druif brengt frisheid en evenwicht.

6 maanden op eikenhouten vaten zorgen voor structuur en frisheid.

Prachtige en originele wijn.

CHÂTEAU LALANDE – Pierre Degroote – Cabardès

Pierre Degroote, Belgische wijnmaker, kocht dit domein enkele jaren geleden en hij produceert er prachtige wijnen die overal médailles wegkapen.

Zijn passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die hij produceert is indrukwekkend. Kosten noch moeite werden gespaard om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

De samenstelling van de druiven is 30% Syrah, 15% Grenache, 35% Cabernet-Sauvignon en 20% Merlot. de druivenstokken zijn ouder dan 50 jaar ! (opbrengst: 40 hl per hectare).

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Schenk deze bijzondere wijn bij rood vlees en wild of de meeste kazen.

LES PRUNELLES DE MONTBLANC – Classique – par Bruno Andreu

Deze wijn wordt samengesteld uit typische, regionale druivenrassen, die thuishoren in Zuid-Frankrijk, De opbrengst wordt beperkt tot 40 hl per ha ! (dat is weinig).

40% Syrah, 40% Grenache en 20% Mourvèdre

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s.

Men ontdekt in de neus tevens geconfijt fruit en pepertoetsen.

In de mond domineren vooral rijp rood en zwart fruit.

Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een parfum van gegrilde hazelnoten.

Ideaal bij rood vlees, en gebraad.

CHÂTEAU RAHOUL – Graves

Château Rahoul geniet van één van de rijkste terroirs van de streek. En is lid van het select clubje van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”. Alain Thiénot bezit het domein van 39 ha sedert 1986.

De samenstelling van Château Rahoul is 72% Merlot, 26% Cabernet-Sauvignon, en 2 % Petit Verdot.    De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar.

De wijn veroudert in eikenhouten vaten, waarvan 25% elk jaar vernieuwd wordt.

Mooie heldere kleur. Fijn boeket, lichte vanille en woudgeur, met toetsen van rood fruit. Goed gestructureerde smaak met aanwezigheid van kruidige en minerale kenmerken, gestoofde rode vruchten en truffels.  Een soepele maar complexe wijn, typerend voor zijn herkomst.

Opdienen met rood vlees, warme fijne vleeswaren en uiteraard met allerhande kazen.

CHÂTEAU GRAND BARRAIL LAMARZELLE FIGEAC – Saint-Emilion Grand Cru

De wijngaard van 15 ha ligt pal tegenover de Château Figeac, Grand Cru Classé, en is beplant met  75 % Merlot en 25 % Cabernet Franc.  Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar.  De ondergrond is zeer gevarieerd (o.a. leem, zand en ijzer), wat een complexe wijn levert.

Mooie granaatrode kleur.  Complex en elegant boeket. Aroma’s van zwarte bessen (o.a. braambessen en blauwe bosbessen).    Rijke en mondvullende wijn; gestructureerd en met een evenwichtige houttoets.

Ook de Guide Hachette is heel enthousiast over deze wijn.

CHAMPAGNE Bauget-Jouette – Carte Blanche – brut *

 

Deze uitstekende Champagne wordt gemaakt aan de hand van de 3 druiven die toegestaan zijn voor de productie van Champagne.

  • 40% Chardonnay (elegant en fijn)
  • 35% Pinot Meunier (zacht en rond)
  • 25% Pinot Noir (kracht en finesse)

De wijngaarden liggen verspreid over verschillende gemeenten.

Een vrij krachtige Champagne die evenwicht en fraîcheur perfect weet te combineren.

Opdienen rond 5 à 7° C.

Als aperitief bij zeevruchten, oesters…volgens uw inspiratie.

CHAMPAGNE Médot – Tradition – brut *

De Champagne Médot, wordt gemaakt aan de hand van de 3 druiven die toegestaan zijn voor de productie van Champagne.

  • Pinot Meunier (zacht en rond)
  • Pinot Noir (kracht en finesse)
  • Chardonnay (elegant en fijn)

Licht goudgeel met fijne en aanhoudende bubbels.

De aroma’s zijn expressief en fruitig.

In de mond een levendige en frisse champagne met een heel mooi evenwicht.

Opdienen rond 5 à 7° C

Als aperitief of bij zeevruchten, kan zelfs met wit vlees gecombineerd worden.

CHÂTEAU CROQUE MICHOTTE – Saint-Emilion Grand Cru – Bio

De samenstelling is klassiek: Merlot aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Prachtige wijn met rijpe en heel fijne aroma’s, in de mond is deze wijn een waar festijn: hij is evenwichtig, soepel, met veel rijp fruit en een eucalyptustoets.

De tannines zijn zacht, goed ingebed, en in harmonie met het hout.

Een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met een uitstekend bewaarpotentieel.