Archives

BAROLO – Flori – Araldica 2014

Barolo is een rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn.

Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmont.

Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ” Wijn van koningen en koning van de wijnen “.

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, en ruikt sterk naar, viooltjes en rozen.

Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig.

Deze Barolo veroudert 2 jaar op eikenhouten (Sloveense) vaten en nadien nog minstens 1 jaar op fles.

Ideaal om te serveren met wit of rood vlees met krachtige sauzen.

BAROLO – Beni Di Batasiolo 2015

Barolo is een rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn.

Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmont.

Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ” Wijn van koningen en koning van de wijnen “.

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, en ruikt sterk naar, viooltjes en rozen.

Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig.

Deze Barolo veroudert 3 jaar op eikenhouten  vaten en nadien nog minstens 1 jaar op fles.

Ideaal om te serveren met wit of rood vlees met krachtige sauzen.

BARBERA d’ASTI SUPERIORE – Ca’Bianca 2017 – PROMOTIE

Ca’Bianci is het wijnhuis uit Piemonte, met 39 hectaren wijngaarden produceren ze onder andere deze heel geslaagde Barbera d’Asti Superiore.

Barbera is de meest voorkomende druif in de Piemonte, hier voelt deze druif zich in zijn nopjes.

Een intense robijnrode kleur, helder en transparant. in de neus volle aroma’s  van rijpe kersen en rode bessen, licht kruidig. In de mond een verfijnde droge smaak met frisse zuren, typerend voor de Barbera druif.

Een plezierige en evenwichtige wijn met een lange finale.

Uitstekend met wit vlees, voorgerechten, pasta, pizza.

GAVI – Ca’Bianca 2018 – PROMOTIE

Ca’Bianci is het wijnhuis uit Piemonte, met 39 hectaren wijngaarden produceren ze onder andere deze prachtige Gavi.

Cortese di Gavi (of kortweg Gavi) is de druif die gebruikt wordt voor de witte Gavi-wijnen; de oogst gebeurt manueel.  80% van de productie ondergaat een malolactische gisting, een natuurlijk proces waarbij de strakkere appelzuren worden omgezet in zachte melkzuren.  Dit geeft de wijn een zachtere en volle smaak in de mond.
Er blijven nog ruim voldoende zuren over die de wijn dragen.  Het restant van de druiven, ongeveer 20%, krijgt op zijn beurt een Franse opvoeding … een lagering op eikenhouten vaten gedurende 6 maanden.  De houtlagering geeft deze Gavi wat meer complexiteit.

De Cortese druif is eerder laag aromatisch maar heeft ruim voldoende zuren.  Dit resulteert in verfijnde en delicate wijnen.  Superlekker en democratisch van prijs.  Het kwaliteitsniveau van Gavi is alomgekend.  Aan een prijs rond de 10 euro vindt u geen betere keuze.
(behaalde 1 zwart bekertje van Gambero Rosso én 3 grappoli van Bibenda.)

Te drinken als aperitief en genieten bij lichte visgerechten.

E’GOT – Merlot-Sangiovese – Rubicone 2019

De combinatie van de Merlot- en de Sangiovesedruif geeft een diepe en vrij volle smaak. De wijngaarden van E’got zijn gelegen bij de bekende historische rivier Rubicone in Emilia Romagna in midden Italie.

Deze rode wijn kan je makkelijk drinken met pastagerechten, gaat ook  prima met rundvlees, lam, wild, en gevogelte.

Valpolicella Ripasso – Classico Superiore – Albino Armani

Het bedrijf Albino Armani is gelegen in Ala, een dorpje in de heuvels ten Oosten van het Gardameer, in de provincie Veneto.

Het is een mooi familiebedrijf met 400 jaar ervaring!

Deze Ripasso is het kleine broertje van het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste ‘gewone’ Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt.

De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen. Een verbluffend lekker glas!

DECONTI Appassimento – Puglia

Deze heerlijke Primitivo uit Puglia wordt gemaakt van speciaal ingedroogde druiven, waardoor er een zeer intense en geconcentreerde smaak ontstaat. In de wijn ontdek je donker fruit, chocolade en zwarte peper.

Omdat de rijpe tannines hem een stevige structuur geven, past hij erg goed bij gegrild vlees of pittige kazen.

Dit is een heel veelzijdige wijn die perfect past bij pasta’s met groenten, vlees en kip.

Maar ook bij stoverij of bij Aziatische gerechten is dit een heel goede match.

Bovendien is het de ultieme metgezel van kaasschotels.

 

Pinot Grigio rosé – Venezia – Torresella – PROMOTIE

Pinot Grigio is een witte druif met net genoeg kleur in z’n schil voor een lichte rosé. Zo fris als witte wijn met de fruitige smaak van rosé.

Meestal wordt er van de pinot grigio een witte wijn gemaakt, maar rosé kan ook. Dat komt doordat de schil van deze druif niet wit of lichtgroen is, maar rozerood. Als de wijnmaker de schillen in het sap laat zitten, komt er wat kleurstof uit en krijg je een lichtroze wijn als deze. Blush wine, noemen ze dat ook wel.

Hij heeft het frisse van een witte Pinot Grigio en de fruitige aroma’s van framboos en aardbei, zoals in veel rosés.

De zachte nasmaak is kenmerkend.

Torresella is de grondlegger van Pinot Grigio in Veneto. Modern bedrijf met een sterke focus op sustainability en CO2 neutraal werken.

Heerlijk als aperitief, of uiteraard bij visgerechten, en probeer hem ook eens bij een kruidig exotisch gerecht.

 

ROSAPASSO – Originale – Biscardo – Rosato – Veneto – MAGNUM

De Rosapasso Rosato heeft een prachtige rosé kleur, en wordt in een unieke stijlvolle fles verkocht. De smaak is fris en erg fruitig. Kruidig met toetsen van kersen en rode bessen. Een heerlijke soepele en aangename rosé om lekker van te genieten! De druiven worden nauwelijks geperst, waardoor de most bijna uitsluitend uit sap bestaat dat vanzelf is vrijgekomen. 

OOK VERKRIJGBAAR IN MAGNUMFLESSEN.

Eghemon Passimiento – Nero d’Avola & Frappato – Sicilia

Passimiento verwijst naar de traditionele vinificatietechniek « appassimento » die men toepast bij het maken van Amarone-wijnen.

Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de “appasimento” methode genoemd.

De druiven moeten perfect rijp en gezond zijn als ze worden geselecteerd tijdens de manuele pluk.

De wijn wordt gemaakt van Nero d’Avola en Frappato druiven.

Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur,

in het boeket kruidige toetsen, zwarte kersen en pruimencompote.

Fijn en fluwelig in de mond, met ronde maar stevige tannines.

Om van te genieten zonder maaltijd, maar past uitstekend bij stoverij en aziatische gerechten.

Barone Ricasoli – Brolio – Chianti Classico

Rond 1500 begon de familie Ricasoli met het verbouwen van wijn. Ricasoli wordt beschouwd als de grondlegger van de appellation Chianti.

Sinds 1993 staat Francesco Ricasoli (32ste generatie) aan het hoofd van het indrukwekkende wijndomein.

Door zijn toedoen is de kwaliteit van de wijnen er gestaag op vooruit gegaan. Castello di Brolio is vandaag een vaste waarden en ook het meest bezochte domein van Toscane.

De samenstelling van deze wijn is 90% Sangiovese,5% Cabernet-Sauvignon en 5% Petit Verdot.

18 maanden vatlagering, waarvan 1/3 nieuwe vaten.

De wijngaarden liggen in Gaiole en liggen tussen 250 en 450 meters hoog.

Intense wijn met aroma’s van rijp rood fruit, pruimen, balsamico en vanille. Krachtig maar elegant, mooi evenwicht en lange afdronk.

Zonder twijfel de “grand vin” van Brolio.

HARMONIUM – Nero d’Avola – Firriato (rood)

Een intens inktzwarte rode wijn uit Sicilië.

Enkel de allerbeste druiven werden manueel geoogst om vervolgens gevinifieerd te worden als een evenwichtige, krachtige en complexe wijn.

Deze 100% Nero d’Avola heeft geconcentreerde aroma’s van pruimen en zwarte bes, maar tevens ook van terroir, cacao, kruidnagel en vanille.

Krachtige aanzet met brede mondvulling en complexe lange afdronk. 10 maanden vatrijping op Franse barriques ondersteunen en vervolledigen de wijn.

Een echt gastronomisch product !

Opdienen bij geroosterd of gegrild vlees, wild en sterke kazen

 

ETNA ROSSO – Firriato (rood)

Alleen een buitengewoon terroir, op de flanken van de grootste actieve vulkaan van Europa, kan zo een verfijnde aristocratische wijn voortbrengen.

De samenstelling is origineel:  80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio.

De wijngaard groeit op de zwarte zandbodem op de hellingen van de Etna (600 m hoogte).

Dé habitat bij uitstek, voor deze 2 druivenrassen.

Al heel lang zijn wij onder de indruk van de mogelijkheden van de Etnawijnen, met hun hoge frisheid, elegantie, verfijning en hoge mineraliteit.

SANTAGOSTINO Nero d’Avola & Syrah – Firriato (rood)

50 % Nero d’Avola & 50 % Syrah

 Traditionele vinificatie in temperatuur gecontroleerde cuves gevolgd door een malolactische gisting en een lagering van 8 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Dieprode wijn met mooie noties van rijp, rood fruit (kers en aardbei) met kruidige aroma’s van kaneel en drop.

Zachte en elegante taninnes een mooie warme en lange afdronk.

Ideaal op dronk vandaag.

ALTAVILLA DELLA CORTE – Grillo – Firriato (wit)

Onbekend is onbemind; maar Sicilië is in opmars.

Typisch voor de regio is het gebruik van eigen druivensoorten die menig wijnliefhebber bekoren.

De Grillo is hier een schoolvoorbeeld van.

Grillo is een inheems druivenras, uit het Westen van Sicilië, de streek rond Trapani. Voor velen de meest nobele witte druif van het eiland.

Een strogele wijn met een lichtgroene schijn.

Aroma’s van bloesem, mandarines, pompelmoes, amandelen, zomers fruit en abrikoos.

Ronde wijn met lange finale en een minerale toets afkomstig van de vulkanische ondergrond.

CHIARAMONTE – Nero d’Avola – Firriato (rood)

100% Nero d’Avola, de Siciliaanse druif bij uitstek.

Mooie, dieppaarse intense kleur, zeer aromatische neus van zwart fruit, drop en kruiden met florale tinten.

Mooie balans in de mond: vol complex evenwicht tussen tannine en zuren. Een zeer mooie wijn.

Beste rode Siciliaanse wijn voor Decanter: *****.

BRANCIFORTI – Dei Bordonaro – Nero d’Avola – Firriato (rood)

Onbekend is onbemind; maar Sicilië is in opmars.

Typisch voor de regio is het gebruik van eigen druivensoorten die menig wijnliefhebber bekoren.

 100% Nero d’Avola, de Siciliaanse druif bij uitstek.

Mooie, dieppaarse intense kleur, zeer aromatische neus van zwart fruit, drop en kruiden met florale tinten.

Mooie balans in de mond: vol complex evenwicht tussen tannine en zuren. Een zeer mooie wijn.

Firriato werd enkele jaren terug uitgeroepen tot het beste wijnhuis van Italië door een vakjury.

De meeste van hun wijngaarden liggen rond Trapani, een prachtig barok stadje ten Westen van Sicilië

Amarone della Valpollicella Classico Zenato

Wijnmaker Zenato ligt in het hart van de Valpolicella, het epicentrum van de Amaronewijnen.

De wijn heeft behalve een volle ronde smaak, en dat komt grotendeels omdat deze wijn gedeeltelijk van gedroogde druiven wordt gemaakt. Dat verklaart ook voor een stuk waarom Amaronewijnen vrij prijzig kunnen uitvallen. De bekende Amarone della Valpolicella bestaat voor het grootste gedeelte uit de inheemse Corvinadruif en een gedeelte Rondinella en Molinara. De Amaronewijn behoort sinds oogst 2008 tot de DOC de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen.

Zenato maakt echter niet alleen klassieke amaronewijnen, maar ook een schitterende op amarone gelijkende wijn op basis van amarone en valpolicella: de Ripassa Valpolicella Ripasso DOC Superiore. Gespecialiseerde media zoals Wine Spectator en Whine Enthusiast zijn alvast fans; hun scores eindigen steevast ergens tussen de 91 en 94 punten (op 100) en dat zijn cijfers om trots op te zijn.

Ripassa della Valpollicella Superiore Zenato

Het bedrijf Azienda Agricola Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto. Het wordt geleid door de twee kinderen van de oprichter, zoon Alberto en dochter Nadia. Nog een echt familiebedrijf dus!   De kwaliteit van de wijnen is zo hoog, dat Zenato wordt overladen met medailles en fantastische recensies.

Zo kwam de familie enige jaren geleden met de Ripassa. Deze wijn is het kleine broertje van het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste ‘gewone’ Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt. De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen. Een verbluffend lekker glas!

Valpollicella Superiore Zenato

Het bedrijf van de familie Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Het bedrijf wordt geleid door Sergio Zenato in samenwerking met zijn zoon Alberto en zijn dochter Nadia.

Valpolicella behoort al jaren tot een van de bekendste wijnen van Italië. Er zijn helaas veel Valpolicella’s op de markt van bedroevende kwaliteit, maar gelukkig hoeven we ons daar bij de firma Zenato geen zorgen over te maken; hier gaat absoluut alleen maar kwaliteit de flessen in. Verder lijkt Valpolicella ook wel wat op Bardolino, alleen is Valpolicella wat voller en krachtiger, net een klasse beter.

Deze Valpolicella bestaat uit 80% Corvina Veronese, 10% Rondinella en 10% Sangiovese druiven. De druiven zijn handmatig geplukt. Daarna volgt een periode van 10 dagen fermentatie in roestvrijstalen tanks. Nadien wordt de wijn gescheiden van de schillen door zachte persing en rijpt de wijn in eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.

Pinot Grigio delle Venezie Zenato

Het bedrijf van de familie Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Het bedrijf wordt geleid door Sergio Zenato in samenwerking met zijn zoon Alberto en zijn dochter Nadia.

De wijngaarden van deze Pinot Grigio liggen tegen de heuvels rondom het Gardameer. De bodem is er droog en de temperatuur tamelijk laag. Kiezels en keien beheersen het beeld en zorgen voor een bodemstructuur die een perfecte afwatering garandeert.

De Zenato Pinot Grigio delle Venezie is een licht strogeel gekleurd witte wijn. Hij is helder en fonkelend met een sprekend boeket van bloemetjes en fruit. In de mond is hij sappig, fris, zuiver en elegant met een mooie afdronk.

Deze Pinot Grigio is uitstekend geschikt als mooie aperitiefwijn, maar laat zich ook prima combineren met visgerechten, wit vlees en gevogelte of bij pastagerechten met vis.

OROPASSO – Originale – Biscardo – Veneto – PROMOTIE

De familie Biscardo heeft 150 jaar ervaring in de wijn.

De broers Mauricio en Martino geven vandaag de leiding aan het familiebedrijf.

Mauricio wordt ook gevraagd als consulent door bekende producenten in Italië. Hun wijnen staan bekend om hun gevaarlijke “drinkbaarheid”.

De Oropasso bestaat uit 60% Garganega en 40% Chardonnay.

De wijn heeft een strogele kleur met groene schijn.

Delicate aroma’s van bloemen en hints van citruvruchten en gele vruchten.  In de mond fris, mineraal en een uitstekende balans.

Heerlijk bij pasta, risotto, vis, schaaldieren, vit vlees en gerijpte kazen.

NEROPASSO – Originale – Biscardo – Rosso – Veneto – PROMOTIE

Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de “apasimento” methode genoemd.

Dit is uniek voor de Veneto regio.

De druiven moeten perfect rijp en gezond zijn als ze worden geselecteerd tijdens de manuele pluk.

De wijn wordt gemaakt van Corvinone, Corvina en Cabernet-Sauvignon druiven.

Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur,

in het boeket kruidige toetsen, zwarte kersen en pruimencompote.

Fijn en fluwelig in de mond, met ronde maar stevige tannines.

Opdienen bij stoverij en aziatische gerechten.