Archives

Château Bonhomme – Minervois

De Château Bonhomme is gebouwd op de ruïnes van een Romeinse boerderij. De wijngaard ligt aan de voet van de “Montagne Noire”, pal tussen Montpellier en Toulouse.

De samenstelling is veelzijdig, Bruno Andreu heeft voor deze wijn verschillende percelen geselecteerd:

Syrah, Grenache, Carignan en Cinsault.

Deze wijn is robijnrood en heeft rijpe aroma’s van rode vruchten, vooral zwarte bes, cassis en aardbeien.

Zachte tannines die mooi evenwicht bieden.

Opdienen, liefst rond 16°C, bij charcuterie, tapas, enz…

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

Maison Les Prunelles – Syrah – Pays d’Oc

Deze Syrah is een mooi voorbeeld van de vakkennis van Bruno Andreu, eigenaar van het domein.

Deze typische druif uit de Rhônevallei geeft hier mooie resultaten.

Deze wijn is robijnrood tot granaatrood.

Grote rijkdom en aromatische complexiteit : rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten.

Stevige maar zachte tannines die goed versmolten zijn in het geheel.

Opdienen bij rood vlees of wild.

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

 

LES PRUNELLES DE MONTBLANC – Classique – Languedoc Blanc

Deze wijn heeft een originele samengestelling van typische, regionale druivenrassen:

Piquepoul Blanc en Roussanne

Het boeket is fijn en elegant met frisse aroma’s van perziken, steenfruit en ananas.

Ook hier herken je duidelijk het vakmanschap van Bruno Andreu.

ELIXIR – Syrah & Grenache – Premium Languedoc de Bruno Andreu

Dit is één van de paradepaardjes van Bruno Andreu.

De jaarlijkse productie is beperkt tot 40.000 flessen.

De samenstelling is een combinatie van Syrah en Grenache.

In het glas donkerrode en volle tinten.

In de neus intense aroma’s van cassis, zoethout en parfum van rijp rood fruit met een lichte vanilletoets.

In de mond grote concentratie van zachte rode bessen en donker fruit (zoals pruimen).

De Syrahdruif zorgt voor stevige aroma’s en smaken, terwijl de Grenache borg staat voor frissere toetsen.

De tannines zijn zeer present maar uitermate verfijnd en mooi ingebed.

Opdienen met rood vlees, wild of een uitgelezen kaasschotel.

 

PURE GRENACHE de Bruno Andreu – Pays d’Oc

De jaarlijkse productie bedraagt slechts 3.000 flessen.

Voor deze wijn werden uitsluitend de allerbeste Grenache-druiven geselecteerd, van stokken die ouder zijn dan 100 jaar !   12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten.

Dit resulteert in een heel geconcentreerd en evenwichtige wijn met rijke en verfijnde aroma’s.

Elegante wijn met veel textuur en fijne aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en een tikkeltje mineraliteit.

Een wijn zo puur als diamant !

“Issu de vignes centenaires, ce 100% grenache est une PURE merveille de concentration, d’équilibre et d’arômes. Ce PUR 100 est élevé 12 mois durant en barrique française de chêne des Vosges et du Loiret. Vin élégant doté d’une longueur exceptionnelle avec une texture en bouche fine et délicate, aux notes de fruits rouges mûrs, de pain d’épice avec une pointe de minéralité.”

 

PÉZENAS de Bruno Andreu – Pays d’Oc

Jaarlijkse worden er slechts 5.000 flessen van deze cuvée geproduceerd.

De appellation Pézenas geeft heel authentieke wijnen, dankzij de terroir van basalt en rolkeien.

Deze wijn is een assemblage van Syrah, Grenache en een heel klein beetje Mourvèdre.

12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten uit Bourgogne.

Volle, ronde wijn met aroma’s van cassis en zoethout. Deze veelzijdige en complexe wijn is bijzonder rond en zacht en is heel representatief voor de terroir van Pézenas.

Onnodig te vermelden dat Bruno Andreu bijzonder fier is over deze wijn.

COCQUELICOT – Côtes Catalanes – par Bruno Andreu – Bio

Côtes Catalanes is de kuststreek van de Roussillon, zeg maar de streek rond Perpignan.

Deze prachtige biowijn is een ware explosie van rood fruit met heel zuivere aroma’s van kers, framboos en zwarte bes (myrtille)

In de mond zacht en kruidig, veel complexiteit voor deze 100% Syrah-wijn.

De afdronk is rijk en lang en de tannines zijn zacht.

Een mooie robuuste wijn, ideaal bij geroosterd vlees of een wildgerecht.

Mag fris worden geschonken.

 

CHÂTEAU BEAURIVAGE – Minervois – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Château Beaurivage is een familiedomein is eigendom van de befaamde Belgische wijnmaker Pierre Degroote.

Men mag gerust stellen dat we hier te maken hebben met één van de meest prestigieuze domeinen uit de Minervois.

De samenstelling is interessant: 60% Syrah, 30% Carignanan en 10% Grenache.

De oogst gebeurt manueel en de druiven passeren op een sorteertafel voor ze de moderne kelders induiken. De vinificatie gebeurt per soort en in nieuwe inoxkuipen met temperatuurscontrole.

Het resultaat is een mooie robijnrode intense wijn; rijp rood fruit deelt de neus met aangename kruidige toetsen.

Krachtige en edele tannines ondersteunen de stevige structuur. Mag gerust enkele jaartjes in de kelder verdwijnen, maar kan evengoed nu geserveerd worden bij gebraad, eendenborst, fazant of krahtige kazen.

Rosé Terres de Feu – Cinsault – Pays d’Oc 2019

Rosé Terres de Feu – Cinsault – Pays d’Oc 2019

Mooie kristalheldere lichtroze frambozenkleur. Neus van kleine rode vruchten (framboos en aardbei)  en ietwat zoethout en cuberdon. Volle fruitige smaak van rode vruchten en een frisse afdronk.

Te combineren met charcuterie, slaatjes, Aziatische gerechten of uiteraard als aperitief.

FONTARECHE – Viognier “les Mijanelles” – Pays d’Oc

Deze buitengewone wijn van Fontarèche wordt gemaakt van 2 percelen waar uitsluitend de Viognier-druif wordt geteeld.

Het ene perceel heeft voornamelijk kleigrond, en het andere voornamelijk zand. Het resultaat van deze Cuvée is bijzonder evenwichtig, met weelderige aroma’s van abrikozen, exotisch fruit, en gedroogde steenvruchten.

De terroir komt volop tot zijn recht in deze heel geslaagde Viognier wijn.

Een aanrader voor deze nazomer!

 

Château La Caminade « La Commandery » Cahors

“La Commandery” is de verrassende topwijn van de Château La Caminade.

Hij dankt zijn persoonlijkheid en originaliteit in grote mate aan de druif waaruit hij ontsproten is: de Malbec.

De oogst wordt beperkt tot 35 hl/ha, waardoor veel concentratie ontstaat.

De kleur is heel donker en intens. In de neus veel karakter en complexiteit. Dierlijke kenmerken vermengen zich met aroma’s van truffels en delicate houttoetsen.

In de mond: gulle aanzet, weelderig maar met een stijlvolle tanninestructuur. Volle en lange afdronk met accenten van geroosterd brood. Deze prachtige wijn heeft een groot bewaarpotentieel.

Opdienen met wild of rood vlees dat goed doorsmaakt.

Clos Saint Martin – Madiran

In de streek van Madiran (ten Noorden van de Pyrenneën, en vlakbij de stad Pau) wordt een krachtige en stevige rode wijn verbouwd.

In de middeleeuwen werden de Madiranwijnen in gans Europa zeer gegeerd. Alle koningen en zelfs de Tsaar genoten ervan.

Na een periode van verval, worden er nu, sedert ruim 30 jaar opnieuw kwaliteitswijnen gemaakt.

De typische Madirandruif is de Tannat, wat borg staat voor heel veel kleur, tannines en body.

Dit is een bewaarwijn bij uitstek.

De jaargang 2014 is nu reeds heel toegankelijk.

De complexiteit van de wijn is indrukwekkend. Opmerkelijk is ook de lange afdronk, vooral gebaseerd op aromatische bestanddelen.

Uiteraard is er rijping op eikenhouten vaten, wat nodig is om de tannines te verzachten.

Marius by Michel Chapoutier – Pays d’Oc – Syrah

De geschiedenis van de familie Chapoutier gaat terug tot in 1808, vandaag zijn ze eigenaar van meer dan 240ha wijngaarden in de Rhône vallei. Toen Michel het roer overnam van vader Max in 1989, drukte hij onmiddellijk een stempel op ‘zijn’ wijnen. Zo wordt er biodynamisch gewerkt en verkiest Michel om monocépage wijnen te maken. Dit om de ware expressie van de druivensoort te combineren met de unieke terroirs waarover hij beschikt.

Uit respect voor de natuurlijke aard bottelt hij zijn wijnen ongeklaard en ongefilterd.
Ongetwijfeld is Chapoutier wereldwijd gekend om zijn sublieme Hermitage wijnen, waarvan hij 33ha wijngaarden in eigendom heeft.

Ook zijn prijsvriendelijke wijnen “Marius” staan hoog aangeschreven bij een handvol wijnjournalisten.

Marius by Michel Chapoutier – Pays d’Oc – Vermentino

De geschiedenis van de familie Chapoutier gaat terug tot in 1808, vandaag zijn ze eigenaar van meer dan 240ha wijngaarden in de Rhône vallei. Toen Michel het roer overnam van vader Max in 1989, drukte hij onmiddellijk een stempel op ‘zijn’ wijnen. Zo wordt er biodynamisch gewerkt en verkiest Michel om monocépage wijnen te maken. Dit om de ware expressie van de druivensoort te combineren met de unieke terroirs waarover hij beschikt.

Uit respect voor de natuurlijke aard bottelt hij zijn wijnen ongeklaard en ongefilterd.
Ongetwijfeld is Chapoutier wereldwijd gekend om zijn sublieme Hermitage wijnen, waarvan hij 33ha wijngaarden in eigendom heeft.

Ook zijn prijsvriendelijke wijnen “Marius” staan hoog aangeschreven bij een handvol wijnjournalisten.

MAISON LES PRUNELLES – Sauvignon Blanc

De mooie wijngaard van dit domein bevindt zich in het dorpje Montblanc in de buurt van Béziers.

Bruno Andreu (van Domaine Condamine Bertrand) maakt er heerlijke wijnen.

Een waarlijk prachtige wijn met krachtige en open aroma’s van tropisch fruit  en citrusvruchten, met de frisheid die typisch is voor de Sauvignondruif.

Zeer levendig in de mond, uitgesproken fruitig en een perfect uitgebalanceerde zuurtegraad.

Voor een maximale frisheid worden de druiven op dit domein ’s nachts geoogst.

Schenken als aperitief of aan tafel bij vis en voorgerechten, past zeker ook bij wit vlees en geitenkaas.

Elégance – Sauvignon Blanc – Joseph Castan

Krachtige en open aroma’s van tropisch fruit, met de vettigheid die typisch is voor de Sauvignondruif. Zeer levendig in de mond, uitgesproken fruitig en een perfect uitgebalanceerde aciditeit.

Elégance – Syrah – Joseph Castan

Robijnrood tot granaatrood. Grote rijkdom en aromatische complexiteit, rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten. Duidelijke maar zachte tannines, ingerijpt en krachtig.

Elégance – Chardonnay – Joseph Castan

Uitgesproken aroma’s van bloemen en fruit (abrikozen, perzik) alsook van verse boter en noten, die zich ontwikkelen tot een boeket van honing en kruiden. Mooie ronde aromatische expressie.

CHÂTEAU FONTARECHE – Tradition – Corbières Rosé

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden.

Deze frisse en droge rosé wordt gemaakt van speciaal geselecteerde percelen van het domein.

Een ronduit schitterende rosé met een prachtige voluptueuze smaak die iedereen zal kunnen bekoren.

Intense aroma’s van rood fruit (aardbeien en cassis) en een mooie kruidige afdronk. Ook in de mond domineert het rijpe fruit.

Ideaal als aperitief, bij koude schotels en zomerse gerechten, maar past eveneens uitstekend bij exotische schotels.

DOMAINE SAINT-JEAN D’AUMIERES – Les Marnes (Cabernet)

Het domein van Joseph Castan heeft de beste wijngaarden op de flanken van de Larzac, die de rivier Hérault domineren. (ten Westen van Montpellier)

De samenstelling van “les Marnes” is 100 %  Cabernet-Sauvignon. De wijngaard heeft een perfecte ligging en geniet van koele nachten, wat resulteert in zachte en evenwichtige tannines.

Een volle krachtige wijn, met veel densiteit en toch uitzonderlijk zacht.

Opdienen met rood of wit vlees, gegrild of met een sausbereiding.

LES SONGES DE FONT BARRIELE – Ventoux

De prachtige wijngaarden liggen op de zuidelijke flanken van de Mont Ventoux. De ondergrond bevat vooral kalk en heel veel keien.

Deze prachtige wijn van de Christian Gourjon  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache. (laag rendement van 35 hl per ha)

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een kort verblijf op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood, met aroma’s van blauwe bosbessen en zwarte bessen (myrtilles en cassis) kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

Terecht een Gouden Médaille gewonnen…

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

FONTARECHE – Chardonnay – Les Cabanes – Pays d’Oc 2019

Een prachtige, goed gestructureerde en fruitige witte wijn van uit het zonnige Zuiden van Frankrijk.

Goudgele fonkelende kleur, mooie aanzet in de mond, aroma’s van hazelnoten, amandelen en hoeveboter.  Goed uitgebalanceerde aciditeit.

Zeer typerende wijn voor de Chardonnaydruif.

Een zachte, elegante wijn met opmerkelijke klasse.

De stielkennis van de oenologen van Fontarèche komt hier volop tot uiting !

Een gedeeltelijke en korte lagering op eikenhouten vaten geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met vis, schaaldieren, charcuterie, gevogelte en kaas; op ± 10 °C.

ESCALE – Grande Cuvée – Cabernet & Syrah

Een strenge selectie van alleen de beste wijngaarden van Cabernet-Sauvignon en van Syrah in de Languedoc-streek ligt aan de basis van deze uitmuntende wijn.

Een prachtige, goed gestructureerde en volfruitige wijn van uit het zonnige Zuiden van Frankrijk.

Volle wijn met krachtige aroma’s en een intens boeket van rood en zwart fruit, kruidige toetsen en een vleugje vanille.  Gedeeltelijke lagering op eikenhouten vaten (35%) geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met bijvoorbeeld charcuterie, gevogelte en kaas; op ± 16 °C.

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée 1682 – Corbières

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Château Fontarèche is één van de oudste domeinen van de Languedoc. Het kasteel is sedert 1682 eigendom van de familie Lamy die er uitmuntende wijnen produceert.

De samenstelling van de Cuvée 1682: Mourvèdre, Syrah, Carignan en Grenache.

Voor deze cuvée worden uitsluitend de beste percelen gebruikt.

De Cuvée 1682 veroudert in houten vaten gedurende 14 maanden.

Het boeket is bijzonder elegant met aroma’s van rijp zwart fruit, zoals pruimen en zwarte kersen. In de mond ontdekt men vooral rood en zwart fruit en veel specerijen. Een heel evenwichtige wijn met fijne tannines en complexe geroosterde toetsen.

Kan tot 8 jaar bewaard worden, maar is nu reeds heel aangenaam.

Serveer bij wild, of eender welke stevige vleesschotel.

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée Pierre Mignard – Corbières

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Het kasteel is sedert vele generaties eigendom van de familie Lamy die er meer dan uitstekende wijnen produceert.

De samenstelling is typisch voor de streek: 15% Grenache, 35% Syrah, 35% Mourvèdre en 15% Carignan.

Voor deze cuvée worden de oudste wijnstokken gebruikt (meer dan 40 jaar).

Deze wijn veroudert tevens in houten vaten gedurende 12 maanden.

De eigenaar investeert permanent in de nieuwste productietechnieken, wat de kwaliteit van de wijn duidelijk ten goede komt.

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s. In de mond ontdekt men vooral rijp rood en zwart fruit. Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een lichte vanilletoets.

Château Font-Barrièle Rouge – Les Vignes d’Héloïse 2017

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

De rode Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache.

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een verblijf van enkele maanden op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood gekleurd en geurt naar kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

Château Font-Barrièle Blanc – Les Vignes d’Héloïse

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

De witte Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Roussanne (75%) en Grenache Blanc (25%).

De wijn veroudert eerst op inox vaten om het fruitige karakter te bepalen. Daarop volgt een kort verblijf op eikenhouten vaten om meer complexe vanille aroma’s te ontwikkelen.

Hij is goudgeel en geurt naar acacia, kruiden en vanille.

In de mond is hij stevig, soepel en levendig. Aroma’s van wit fruit (steenfruit) , linde, en honing. Mooie evenwichtige aciditeit.

Serveer hem fris op bvb. Sint-Jacobsschelp, kreeft of gebraden gevogelte. (maar iets anders mag ook)

DOMAINE LALAURIE – Alliance Blanc – Coteaux de Narbonne 2018 – PROMOTIE

Felgesmaakte Alliance van Sauvignon, Chardonnay en een beetje Colombard.

Rijke expressie van citrus, aangevuld met exotisch fruit, en mooi in balans. “Coup de Coeur” in de Guide Hachette.

Lichtgele heldere kleur met groengele toetsen.

Variatie aan bloemenaroma’s: oranjebloesem, roos, meidoorn. Vervolgens duiken aroma’s op van exotische vruchten, ananas en passievrucht met een vleugje citrus. Exotisch fruit en oranjebloesem komen het meeste op het voorplan.

Druiven: 85% Sauvignon blanc, 10% Chardonnay en 5% colombard.

Ideaal als aperitief, of bij zalmcarpaccio, geitenkaas, oesters, vis met citroen of mosterdsaus.

DOMAINE LALAURIE – Alliance Rouge – Coteaux de Narbonne 2018 – PROMOTIE

Deze rode `Cuvée Alliance’ is een soepele, vlot drinkbare kwaliteitswijn die men reeds jong kan drinken. Ook hier worden weer veel verschillende druivensoorten gebruikt: 40% Marselan, 20% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot en 10% Cinsault. Ze worden allemaal apart gevinifieerd om pas daarna te worden samengevoegd. Het hele vinificatieproces is er op gericht het fruitige karakter te behouden.

Deze rode wijn is mooi  in balans en heeft ondanks zijn souplesse toch een zekere stevigheid en kracht. Best drinkt u hem op ongeveer 17 à 18 graden bij  gebakken en gebraden vleesgerechten, gevogelte of allerlei deegwaren.

DOMAINE LES HAUTS DE LALANDE – de Pierre Degroote – Carcassonne

Pierre Degroote, Belgische wijnmaker, kocht dit domein enkele jaren geleden en hij produceert er prachtige wijnen die overal médailles wegkapen.

Zijn passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die hij produceert is indrukwekkend. Kosten noch moeite werden gespaard om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

Dit is de witte wijn van de Château Lalande van Pierre Degroote. Een volle ronde wijn met exotische toetsen.

De Chardonnay zorg voor finesse. De Viognier voor uitbundige aroma’s en de Chasan-druif brengt frisheid en evenwicht.

6 maanden op eikenhouten vaten zorgen voor structuur en frisheid.

Prachtige en originele wijn.

CHÂTEAU LALANDE – Pierre Degroote – Cabardès

Pierre Degroote, Belgische wijnmaker, kocht dit domein enkele jaren geleden en hij produceert er prachtige wijnen die overal médailles wegkapen.

Zijn passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die hij produceert is indrukwekkend. Kosten noch moeite werden gespaard om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

De samenstelling van de druiven is 30% Syrah, 15% Grenache, 35% Cabernet-Sauvignon en 20% Merlot. de druivenstokken zijn ouder dan 50 jaar ! (opbrengst: 40 hl per hectare).

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Schenk deze bijzondere wijn bij rood vlees en wild of de meeste kazen.

LES PRUNELLES DE MONTBLANC – Classique – par Bruno Andreu

Deze wijn wordt samengesteld uit typische, regionale druivenrassen, die thuishoren in Zuid-Frankrijk, De opbrengst wordt beperkt tot 40 hl per ha ! (dat is weinig).

40% Syrah, 40% Grenache en 20% Mourvèdre

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s.

Men ontdekt in de neus tevens geconfijt fruit en pepertoetsen.

In de mond domineren vooral rijp rood en zwart fruit.

Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een parfum van gegrilde hazelnoten.

Ideaal bij rood vlees, en gebraad.