Archives

CHÂTEAU FARDEL LAURENS – Faugères BIO 2016

Vin rouge Bio protégé par l’AOP Faugères qui caractérise le savoir-faire des vignerons qui cultivent leurs vignes et élèvent leurs vins sur les collines de l’Hérault au nord de Béziers

Caractéristiques du Château Fardel Laurens BIO AOP Faugères :

Millésime 2016

Alcool : 13,5 ° Vol.

  • Terroir

Sol de schistes.

  • Cépages

50 % Syrah, 40 % Grenache, 10 % Mourvèdre

  • Vinification

Vendanges manuelle. Fermentation sous contrôle des températures, longue macération pendant la fermentation. Fermentation malolactique en barrique pour la Syrah.

  • Élevage

Vin rouge Bio élevé en fût de chêne pendant 6 mois.

FABRE MONTMAYOU – Malbec – Reservado – Mendoza 2018 – PROMOTIE

Hervé Fabre, is afkomstig uit Bordeaux. In het begin van de de jaren 90 trok hij naar Argentinië en hij vond er veel oude wijngaarden die nauwelijks werden onderhouden. Hij kocht er een prachtig perceel met oude Malbec-ranken van 1908. Dit was het begin van zijn wijnactiviteit in de streek van Mendoza.

10 jaar later bouwde hij een tweede wijndomein, in Patagonia, in de buurt van de Rio Negro.

De familie Fabre bezit nu 314 ha wijngaarden in Mendoza en Patagonia.

De geproduceerde wijnen zijn van de beste kwaliteit, er worden geen onkruidverdelgers gebruikt en uitsluitend natuurlijke gisten.

Mooi intens boeket van zwarte bessen en stevige kruiden.

In de mond heel evenwichtig en elegant, met zijdezachte tannines.

CASTELLO D’ALBA – Douro – Tinto – Reserva 2018 – PROMOTIE

Deze uitstekende Portugese wijn wordt gemaakt met 4 typische inheemse druivenrassen:

Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en als laatste Tempranillo.

De Wijngaarden bevinden zich in het Noordoosten van Portugal, dus niet ver van de Spaanse grens.

De sleutel tot kwaliteit is hier zeker de uiterst strenge selectie van de druiven tijdens het oogsten.

De gisting gebeurt op lage temperatuur  in  inox vaten.

De wijn veroudert op eikenhouten vaten, zowel nieuwe als gebruikte vaten van franse en amerikaanse eik..

Het resultaat is een frisse robijnrode wijn, met aroma’s van rijp fruit en een vleugje vanille.

Mooie aciditeit in de finale. Heel evenwichtig. Knap gevinifieerd.

Opdienen rond 18°C met lichte maaltijden of bij geroosterd vlees.

CHÂTEAU DU GLANA – Saint-Julien 2018 – (kist 6 fl) – PROMOTIE

Het château werd gebouwd in 1870 door een vooraanstaand architect uit Blaye. Op dat moment was de wijngaard slechts 5ha groot. In 1961 koopt Gabriel Meffre Château Glana en in de daaropvolgende jaren vergroot hij de oppervlakte tot 43ha door de aankoop van verschillende percelen van Château Lagrange, 3ième Grand Cru Classé. Vandaag zijn het Ludovic en Julien Meffre, zonen van Jean-Paul Meffre, die sinds 1999 aanzienlijke investeringen deden in de gebouwen, vatenkelder en de wijngaard.

Château du Glana is nog een betaalbaarste Saint -Juliens waar u waar voor uw geld krijgt.

Château du Glana is reeds binnen een drietal jaar aangenaam en kan minstens 15 jaar bewaren.

LE COMTE DE MALARTIC – Pessac-Léognan 2014 – PROMOTIE

Le Comte de Malartic is de tweede wijn van de Château Malartic-Lagravière, en geniet van één van de rijkste terroirs van de streek. De familie Bonnie kocht het domein in 1997.

Samenstelling: 55 % Merlot, 40 % Cabernet-Sauvignon, en 5 % Cabernet Franc.

Gemiddeld rendement : 43 hl/ha.

De wijn veroudert 15 maanden in Franse eikenhouten vaten.

Mooie heldere kleur. Fijn boeket, lichte vanille en woudgeur, met toetsen van rood fruit.

Goed gestructureerde smaak met aanwezigheid van kruidige en minerale kenmerken, gestoofde rode vruchten en truffels.

Een soepele maar complexe wijn, typerend voor zijn herkomst.

Opdienen met rood vlees, warme fijne vleeswaren en uiteraard met allerhande kazen.

LIRAC – Domaine Lafond – Roc-Epine BIO 2018 – PROMOTIE

Lirac ligt vlak naast Châteauneuf en de bodem heeft er dezelfde geologische kenmerken als Châteauneuf-du-Pape.

De grond is bezaaid met dikke ronde keien die overdag de warmte opslaan en ’s nachts deze warmte laat vrijkomen.

De zomers zijn er heel warm, en de Mistralwind verjaagt de vochtigheid; het klimaat is ideaal voor de wijnbouw.

Voor deze rode Lirac worden 2 druivenrassen gebruikt: Syrah en Grenache.

De oogst gebeurt manueel, en er wordt veel aandacht besteed aan de selectie van de druiven. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt.

Na de gisting wordt 1/3 van de oogst bewaard op eikenhouten vaten, de rest in inoxvaten.

Donkerrode, paarse kleur. Aroma’s van rood en zwart fruit zijn dominant. Volle, zachte en kruidige toetsen.

Verrassend lange afdronk. Kortom een edele Rhônewijn.

U kan er nu reeds van genieten, maar u mag gerust enkele flessen 6 jaar of langer nog in uw kelder opslaan.

CHÂTEAU FONT-BARRIELE – Les Origines – Costières de Nîmes – Rouge 2017 – PROMOTIE

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

“Les Origines” is de topkwaliteit van Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Syrah (80%) en Grenache (20%).

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een verblijf van enkele maanden op (nieuwe) eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood gekleurd en geurt naar kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

Deze wijn kan u gerust 8 tot 10 jaar bewaren.

CHÂTEAU SAINT-JEAN D’AUMIERES – L’alchimiste – Terrasses du Larzac 2017 – PROMOTIE

Dit  is de topwijn van Joseph Castan, de eigenaar van Château Saint-Jean, met wie we al jarenlang samenwerken.

Het domein van 23 ha heeft de beste wijngaarden op de flanken van de Larzac, die de rivier Hérault domineren.

De samenstelling is  60%  Grenache, 25% Syrah en 15% Carignan. Allemaal oude wijnstokken.

In het glas donkerrode en volle tinten.

In de neus intense aroma’s van cassis, zoethout en parfum van rijp rood fruit met een lichte vanilletoets.

In de mond grote concentratie van zachte rode bessen en donker fruit (zoals pruimen).

Opdienen met rood vlees, wild of een uitgelezen kaasschotel.

CHÂTEAU LAURENS Réserve – Pierre Degroote – Faugères BIO 2015 – PROMOTIE

De wijngaarden liggen rond het plaatsje Faugères, ten noorden van Béziers en Pézenas. De eigenaar Pierre de Groote wordt gezien als één van de beste wijnmakers uit het Zuiden van Frankrijk.

Een zeer mooie wijn met een houtrijping van 6 maanden. Intense kleur, in de neus rijp fruit met kruidige tonen. Mooi vol en rond en veel complexiteit, lange finale met vanilletoets.

70% Syrah en 30% Grenache.

Château Laurens Faugères is een wijn met rijke en vlezige aroma’s in combinatie met zwarte bessen, munt en leisteen. De smaak is complex, maar zeer puur met een afdronk vol kruiden en chocolade.

Een aanrader bij krachtige kazen en vleesgerechten.

 

CHÂTEAU SAINT-JEAN D’AUMIERES – Les Perles Noires – Coteaux du Languedoc 2018 – PROMOTIE

Het domein van Joseph Castan heeft de beste wijngaarden op de flanken van de Larzac, die de rivier Hérault domineren. (ten Westen van Montpellier)

De samenstelling van “les Perles Noires” is 45%  Grenache, 30% Syrah en 25% Carignan.

Syrah, Grenache en Carignan vullen elkaar perfect aan, en geven aan deze cuvée zowel delicate fruitaroma’s, alsook geroosterde toetsen.

Een volle krachtige wijn, met veel densiteit en toch uitzonderlijk zacht.

Opdienen met rood of wit vlees, gegrild of met een sausbereiding.

CHÂTEAU FONTARECHE – Tradition Rouge – Corbières 2019

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Het kasteel is sedert vele generaties eigendom van de familie Lamy die er meer dan uitstekende wijnen produceert.

De samenstelling is typisch voor de streek: 35% Grenache, 15% Syrah, 15% Mourvèdre en 50% Carignan (vieilles vignes).

De eigenaar investeert permanent in de nieuwste productietechnieken, wat de kwaliteit van de wijn duidelijk ten goede komt.

Het boeket is fijn en elegant. In de mond ontdekt men vooral rijp rood en zwart fruit. Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines.

Een echte aanrader voor een zachte prijs!

BAROLO – Flori – Araldica 2014

Barolo is een rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn.

Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmont.

Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ” Wijn van koningen en koning van de wijnen “.

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, en ruikt sterk naar, viooltjes en rozen.

Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig.

Deze Barolo veroudert 2 jaar op eikenhouten (Sloveense) vaten en nadien nog minstens 1 jaar op fles.

Ideaal om te serveren met wit of rood vlees met krachtige sauzen.

BAROLO – Beni Di Batasiolo 2015

Barolo is een rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn.

Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmont.

Een bijnaam van de wijn was al in 1860 ” Wijn van koningen en koning van de wijnen “.

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, en ruikt sterk naar, viooltjes en rozen.

Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig.

Deze Barolo veroudert 3 jaar op eikenhouten  vaten en nadien nog minstens 1 jaar op fles.

Ideaal om te serveren met wit of rood vlees met krachtige sauzen.

ÉLÉGANCE – Pinot Noir – Joseph Castan – Pays d’Oc 2018

Met deze Pinot Noir produceert Joseph Castan een subtiele rode wijn met veel mineraliteit, en fraîcheur

Rode wijnen van Pinot Noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar aantrekkelijke aroma’s.

Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt.

Liefst fris opdienen (keldertemperatuur). Bij zomerse weer mag u deze wijn zeker ook op koelkasttemperatuur opdienen.

BARBERA d’ASTI SUPERIORE – Ca’Bianca 2017

Ca’Bianci is het wijnhuis uit Piemonte, met 39 hectaren wijngaarden produceren ze onder andere deze heel geslaagde Barbera d’Asti Superiore.

Barbera is de meest voorkomende druif in de Piemonte, hier voelt deze druif zich in zijn nopjes.

Een intense robijnrode kleur, helder en transparant. in de neus volle aroma’s  van rijpe kersen en rode bessen, licht kruidig. In de mond een verfijnde droge smaak met frisse zuren, typerend voor de Barbera druif.

Een plezierige en evenwichtige wijn met een lange finale.

Uitstekend met wit vlees, voorgerechten, pasta, pizza.

E’GOT – Merlot-Sangiovese – Rubicone 2019

De combinatie van de Merlot- en de Sangiovesedruif geeft een diepe en vrij volle smaak. De wijngaarden van E’got zijn gelegen bij de bekende historische rivier Rubicone in Emilia Romagna in midden Italie.

Deze rode wijn kan je makkelijk drinken met pastagerechten, gaat ook  prima met rundvlees, lam, wild, en gevogelte.

Château Haut Guillebot – Bordeaux Supérieur 2016 – PROMOTIE

Château Haut Guillebot behoort toe aan de familie Labouille. Al 7 generaties lang gaat het bedrijf over van moeder op dochter, heel merkwaardig toch.

De samenstelling is klassiek en evenwichtig: 65% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 25% Cabernet Franc.

De druiven worden ‘s morgens vroeg geoogst en afgekoeld om fijne en frisse aroma’s te vrijwaren.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket met sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar ze zijn zacht en rond.

Deze evenwichtige wijn mag nu gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

2016 was een topjaar voor deze Château.

 

CEDERBERG – Merlot & Shiraz Van David Nieuwoudt 2016 – PROMOTIE

Al 5 generaties lang produceert de Nieuwoudt familie, in hun boerderij op de Dwarsrivier, prachtige wijnen op de hoogste wijngaard van Zuid-Afrika: 1.036 meter hoogte.

Een fantastische blend van 57% Merlot en 43% Shiraz.

De Merlot geeft aroma’s van pruimen en zwarte bessen, de kruidige toetsen komen van de Shirazdruif.

Een volle zachte en toegankelijke wijn, ideaal bij een bbq of bij wildgerechten.

 

 

Château Bonhomme – Minervois

De Château Bonhomme is gebouwd op de ruïnes van een Romeinse boerderij. De wijngaard ligt aan de voet van de “Montagne Noire”, pal tussen Montpellier en Toulouse.

De samenstelling is veelzijdig, Bruno Andreu heeft voor deze wijn verschillende percelen geselecteerd:

Syrah, Grenache, Carignan en Cinsault.

Deze wijn is robijnrood en heeft rijpe aroma’s van rode vruchten, vooral zwarte bes, cassis en aardbeien.

Zachte tannines die mooi evenwicht bieden.

Opdienen, liefst rond 16°C, bij charcuterie, tapas, enz…

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

ALTOS DE ONTAÑON – Crianza – Ribera del Duero 2015

Ontañon heeft sedert een twintigtal jaren een kleine wijngaard in het gebied “Ribera del Duero”, dichtbij het stadje Sotillo.

In dit gebied produceert de Tempranillo-druif een heel andere wijn dan in de Rioja.

Het klimaat is hier veel continentaler, gekenmerkt door koude winters, warme zomers, en vooral extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

De 40 jaar oude wijngaard ligt op 850 meter hoogte.

De druif is 100% Tempranillo.

12 maanden lagering op vat (Frans en Amerikaanse eik) en 12 maanden op fles. In de neus veel rood fruit met toetsen van terroir en toast. Mondvullend en vlezig met delicate tannines en een lange afdronk.

Heerlijk donkere intense wijn met aroma’s van rijp fruit, veel mineraliteit, aardse toetsen (terroir) en een mooie aciditeit. Vol en krachtig, geraffineerd en lang bewaarpotentieel.

Valpolicella Ripasso – Classico Superiore – Albino Armani

Het bedrijf Albino Armani is gelegen in Ala, een dorpje in de heuvels ten Oosten van het Gardameer, in de provincie Veneto.

Het is een mooi familiebedrijf met 400 jaar ervaring!

Deze Ripasso is het kleine broertje van het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste ‘gewone’ Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt.

De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen. Een verbluffend lekker glas!

DECONTI Appassimento – Puglia

Deze heerlijke Primitivo uit Puglia wordt gemaakt van speciaal ingedroogde druiven, waardoor er een zeer intense en geconcentreerde smaak ontstaat. In de wijn ontdek je donker fruit, chocolade en zwarte peper.

Omdat de rijpe tannines hem een stevige structuur geven, past hij erg goed bij gegrild vlees of pittige kazen.

Dit is een heel veelzijdige wijn die perfect past bij pasta’s met groenten, vlees en kip.

Maar ook bij stoverij of bij Aziatische gerechten is dit een heel goede match.

Bovendien is het de ultieme metgezel van kaasschotels.

 

Finca Negra – Carmenère – Reserva – Miguel Torres (Chili) – FAIR TRADE

Deze wijn is een voorbeeld van wat kan worden bereikt door selectie en het eisen van kwaliteit. Bij deze Carmenère werd een klein percentage Cabernet Sauvignon toegevoegd; die zorgt voor structuur en een langer leven.

De wijn heeft een prachtige kersenrode kleur en fijne aroma’s van zwarte bessen, cassis en ook wat eucalyptus. Ook de mineraliteit van de vulkanische ondergrond is present.

De smaak is elegant, met zachte en fruitige tannines die zorgen voor nuances van leer en kruiden (zoethout, zwarte peper, nootmuskaat). Door de rijping op Frans eikenhout heeft de wijn een aangename achtergrond van toast en vanille.

Het is een mooie wijn bij rund- en kalfsvlees, maar ook bij gestoofde kipgerechten

 

Maison Les Prunelles – Syrah – Pays d’Oc 2017

Deze Syrah is een mooi voorbeeld van de vakkennis van Bruno Andreu, eigenaar van het domein.

Deze typische druif uit de Rhônevallei geeft hier mooie resultaten.

Deze wijn is robijnrood tot granaatrood.

Grote rijkdom en aromatische complexiteit : rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten.

Stevige maar zachte tannines die goed versmolten zijn in het geheel.

Opdienen bij rood vlees of wild.

Past uitstekend bij kruidige gerechten.

 

SALCUTA Fetească Neagră – Moldavië 2017

Druif: Fetească Neagră

Kleur: Rood

Bodem: Klei zand,rolkeien

Klimaat: Continentaal met koele invloed

Opbrengst: 35 Hlt/Ha

Lagering: Roemeense eik 12 maanden

Stijl: rood,zwart fruit,vanille

De Fetească Neagră druif geeft robijnrode wijnen met een fruitige smaak van zwarte bessen. Ze zijn vaak iets peperig, niet al te zwaar en soms met het frisse van verse munt. Maar vooral met veel enthousiast jong rood fruit in de neus.

De druif is vrij zeldzaam. Je vindt de Fetească Neagră vooral in Transylvanië, in het Noorden van Roemenië en ook in Moldavië uiteraard. Wijnen van de Fetească Neagră kunnen doorgaans lang worden bewaard.

Ze worden zachter en complexer naarmate ze ouderen.

MAAL WINES Biolento – Malbec Old Vines – Mendoza (Argentinië) 2017 PROMOTIE

Een verrassend elegante Malbecwijn uit Lujan de Cuyo. Deze vallei, in het Andesgebergte, is wereldwijd bekend als één van de beste regio’s in de streek van Mendoza voor wijnbouw.

Door de hoger gelegen ligging (900 m), de koelere temperaturen, en het unieke microklimaat, is men hier in staat om wijnen te maken met een intense concentratie en een indrukwekkende elegante structuur..

De Malbecdruif is hier in zijn nopjes. Een complexe en evenwichtige wijn met een zeer goede balans en een fantastische verhouding prijs/kwaliteit. 6 maanden lagering op eikenhouten vaten ontwikkelen interessante aroma’s van tabak en koffie.

Deze wijn heet “Biolento” ter ere van de kleine en gewelddadige wezens die de wijngaard aanvallen en die de grootste uitdaging zijn voor de ecologische landbouw.
De druif is afkomstig van een wijngaard, waar meststoffen noch bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

OLDENBURG Stellenbosch – Rondekop – Merlot 2016

Oldenburg Vineyards ligt op slechts enkele kilometers van Stellenbosch, in de Banghoek Vallei.

Het klimaat is er ideaal voor de druiventeelt. De dagen zijn warm en de nachten koel. De invloed van de Oceanen en de ideale ligging in de bergen (410 meter hoog) staan garant voor hoge kwaliteit.

De druiven worden met de hand gesorteerd, en na de gisting veroudert de wijn nog 19 maanden in Franse eikenhouten vaten van 300 liter, waarvan ruim 1/3 nieuwe vaten.

2015 wordt beschouwd als de beste jaargang ooit voor Zuid-Afrikaanse wijnen. Men herkent aroma’s van rood en zwart fruit, zoals cassis en framboos, maar tevens toetsen van kruidnagel en ceder.

Een Merlot met een ronde mondvullende structuur en zalige afdronk.  Topwijn !

Henry of Pelham – Baco Noir – Old Vines – Niagara – Ontario

Baco Noir is een druivenras, een kruising tussen de Franse “Folle Blanche” en de inheemse druif “Vitis Riparia”.

Baco Noir komt voor in Ontario, Canada en in alle koelere wijngebieden van Noord-Amerika.

Rond 1842 werden de eerste wijnstokken geplant op het huidige domein, te Saint Catharine.

Henry of Pelham was een van de eerste wijndomeinen in Niagara, Ontario. Het moderne bedrijf wordt nu gerund door de 3 Speck–broers.

In het glas vind je een stevige, ronde en volle wijn.

Tijdens de gisting wordt ervoor gezorgd dat er veel natuurlijk rijk fruit, intensiteit en smaak uit de schil wordt gehaald.

De wijn veroudert 14 maanden op Amerikaanse eikenhouten vaten. Een deel daarvan zijn nieuw.

Bewaarpotentieel: minstens 5 à 6 jaar.

Ideaal bij hert, lam, steak, en kruidige gerechten.

MOULIN-À-VENT – Jean-Paul Dubost – Climat les Burdelines

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt; trouwens de enige druif die verbouwd wordt voor de rode Beaujolais.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 40 hl per ha.

De wijngaard (3,5 ha) die deze frisse beaujolais voortbrengt is gemiddeld meer dan 60 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

Het is een karaktervolle wijn die zich kan meten met de beste Bourgognes.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Bewaart makkelijk tot 7 jaar in de kelder.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

Schenken bij gevogelte, wild, eend, fazant, everzwijn etc….

MORGON – Jean-Paul Dubost – Climat la Ballofière

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt (dit is trouwens de enige druif die verbouwd wordt in de Beaujolaisstreek).

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 45 hl per ha.

Van de Morgonwijnen wordt gezegd dat ze het fruit van de Beaujolais en de charme van de Bourgogne combineren.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

De kleine wijngaard (slechts 0,50 ha !) die deze verrukkelijke beaujolais voortbrengt is gemiddeld 70 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

Mag op kamertemperatuur of fris geschonken worden bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

 

BROUILLY – Jean-Paul Dubost – Cuvée Vieilles Vignes – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Deze wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt, zoals gebruikelijk in de Beaujolaisstreek.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 35 hl per ha.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

Zeer krachtig en getypeerd voor zijn oorsprong.

Heel evenwichtig en bekoorlijk.

De wijngaard (4,5 ha) die deze frisse beaujolais geeft is gemiddeld 80 jaar oud! Vandaar de kracht en de uitzonderlijke concentratie en complexiteit van deze unieke wijn.

(fris) schenken bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

BEAUJOLAIS VILLAGES – Jean-Paul Dubost – Climat le Tracot

Deze unieke wijn wordt uitsluitend met de Gamaydruif gemaakt.

De oogst gebeurt manueel, en de productie is beperkt tot 45 hl. per ha.

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken : 50 jaar.

Het is een soepele, malse, en naar rode vruchten smakende wijn.

(fris) schenken bij gevogelte, wit vlees en zachte kaas.

 

ELIXIR – Syrah & Grenache – Premium Languedoc de Bruno Andreu 2017 – PROMOTIE

Dit is één van de paradepaardjes van Bruno Andreu.

De jaarlijkse productie is beperkt tot 40.000 flessen.

De samenstelling is een combinatie van Syrah en Grenache.

In het glas donkerrode en volle tinten.

In de neus intense aroma’s van cassis, zoethout en parfum van rijp rood fruit met een lichte vanilletoets.

In de mond grote concentratie van zachte rode bessen en donker fruit (zoals pruimen).

De Syrahdruif zorgt voor stevige aroma’s en smaken, terwijl de Grenache borg staat voor frissere toetsen.

De tannines zijn zeer present maar uitermate verfijnd en mooi ingebed.

Opdienen met rood vlees, wild of een uitgelezen kaasschotel.

 

PURE GRENACHE de Bruno Andreu – Pays d’Oc

De jaarlijkse productie bedraagt slechts 3.000 flessen.

Voor deze wijn werden uitsluitend de allerbeste Grenache-druiven geselecteerd, van stokken die ouder zijn dan 100 jaar !   12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten.

Dit resulteert in een heel geconcentreerd en evenwichtige wijn met rijke en verfijnde aroma’s.

Elegante wijn met veel textuur en fijne aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en een tikkeltje mineraliteit.

Een wijn zo puur als diamant !

“Issu de vignes centenaires, ce 100% grenache est une PURE merveille de concentration, d’équilibre et d’arômes. Ce PUR 100 est élevé 12 mois durant en barrique française de chêne des Vosges et du Loiret. Vin élégant doté d’une longueur exceptionnelle avec une texture en bouche fine et délicate, aux notes de fruits rouges mûrs, de pain d’épice avec une pointe de minéralité.”

 

PÉZENAS de Bruno Andreu – Pays d’Oc

Jaarlijkse worden er slechts 5.000 flessen van deze cuvée geproduceerd.

De appellation Pézenas geeft heel authentieke wijnen, dankzij de terroir van basalt en rolkeien.

Deze wijn is een assemblage van Syrah, Grenache en een heel klein beetje Mourvèdre.

12 maanden lagering op nieuwe eikenhouten vaten uit Bourgogne.

Volle, ronde wijn met aroma’s van cassis en zoethout. Deze veelzijdige en complexe wijn is bijzonder rond en zacht en is heel representatief voor de terroir van Pézenas.

Onnodig te vermelden dat Bruno Andreu bijzonder fier is over deze wijn.

COCQUELICOT – Côtes Catalanes – par Bruno Andreu – Bio

Côtes Catalanes is de kuststreek van de Roussillon, zeg maar de streek rond Perpignan.

Deze prachtige biowijn is een ware explosie van rood fruit met heel zuivere aroma’s van kers, framboos en zwarte bes (myrtille)

In de mond zacht en kruidig, veel complexiteit voor deze 100% Syrah-wijn.

De afdronk is rijk en lang en de tannines zijn zacht.

Een mooie robuuste wijn, ideaal bij geroosterd vlees of een wildgerecht.

Mag fris worden geschonken.

 

CHÂTEAU BEAURIVAGE – Minervois – TIJDELIJK UIT VOORRAAD

Château Beaurivage is een familiedomein is eigendom van de befaamde Belgische wijnmaker Pierre Degroote.

Men mag gerust stellen dat we hier te maken hebben met één van de meest prestigieuze domeinen uit de Minervois.

De samenstelling is interessant: 60% Syrah, 30% Carignanan en 10% Grenache.

De oogst gebeurt manueel en de druiven passeren op een sorteertafel voor ze de moderne kelders induiken. De vinificatie gebeurt per soort en in nieuwe inoxkuipen met temperatuurscontrole.

Het resultaat is een mooie robijnrode intense wijn; rijp rood fruit deelt de neus met aangename kruidige toetsen.

Krachtige en edele tannines ondersteunen de stevige structuur. Mag gerust enkele jaartjes in de kelder verdwijnen, maar kan evengoed nu geserveerd worden bij gebraad, eendenborst, fazant of krahtige kazen.

QUIRUS – Rioja Alta – Tempranillo – Crianza

Quirus is het resultaat van de kennis en het vakmanschap dat de familie Quiroga de Pablo opgebouwd heeft in 6 generaties.

Heerlijk rode wijn met aroma’s van rijp fruit, koffie en een minerale toets. Vol en krachtig toch heel geraffineerd met rijp rood fruit, pruimen en subtiele houttoetsen.
Rioja Alta Crianza genoot een rijping van 12 tot 16 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Een erg geliefde Rioja door zijn mondvullend maar toch zacht karakter.

Vleesgerechten zoals steak, lam, kalfsvlees combineren heel mooi bij deze wijn. Ook een typische Spaanse paëlla is hier heel lekker bij.

MORGENHOF ESTATE – Merlot & Cabernet Franc – Stellenbosch 2012

Heerlijke mondvullende, complexe wijn met in de neus duidelijke toeten van rode bessen, rijpe krieken, tijm en ceder. Mooi evenwicht tussen rijp rood fruit , versmolten tannines en frisse zuurtjes.

Perfect gevinifieerd met een blend van de 2 meest voorkomende bordeauxdruiven. Hij doet dan ook denken aan een klassieke Pomerol: stevig, karaktervol en met een typische terroirsmaak.

De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de kleihoudende kalksteengrond van het domein (20 ha).

Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.

Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees en allerlei kazen.

Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen.

Bewaarpotentieel : tot 10 jaar.

 

NEKEAS Cepa por Cepa – Garnacha – Navarra

A few years ago, we discovered that we had a true treasure in the Valley of Nekeas.
The dwarf oak woods in the upper regions of the valley concealed small areas of
Garnacha vines more than 60 years old.
Although the age of the vines was a strong point, this was not the greatest virtue of
the find. The worth of the vines was in the special type of grape that they provided.
The bunches were small and extremely loose, with well sunned, well aired, small
fruit. They were the result of years and years of selection based on the experience
of vine growers who knew nothing of DNA, but did know what kind of grape
matured well in this climate of ours, at times so harsh.
So we decided to do the same as they had done and selected the vines we believed
the best adapted, and reproduced them by grafting them onto other vines.

“Cepa x cepa” means “vine by vine” and that is how we worked.
We are now proud to have rescued an invaluable genetic gem which could
otherwise have been lost for ever.
Varietal content:
100% Garnacha
Alcoholic fermentation at a maximum temperature of 25ºC and maceration for a
total of 15 days, 7 of which are cold soak.
Malolactic fermentation.

Château Rochecolombe – Côtes du Rhône – Bio

De familie Herberigs, uit Oudenaarde, bezit sedert 1925 dit mooie wijndomein (24 ha) in Bourg-Saint-Andéol. Aan het roer staat nu de 4de generatie.

Hun passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die ze produceren is indrukwekkend. Ze sparen dan ook kosten noch moeite om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

Deze biowijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

De samenstelling van de druiven is 40% Syrah en 60% Grenache, de druivenstokken zijn ouder dan 50 jaar ! (opbrengst: 40 hl per hectare).

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Schenk deze bijzondere wijn bij rood vlees en wild of de meeste kazen.

Bourgogne Pinot Noir – Réserve du Bastion – Chanson 2018 – PROMOTIE

Voor Chanson is de Réserve du Bastion een uithangbord van de knowhow en kwaliteit van het huis geworden.

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de Côte de Nuits, enkele percelen van Domaine Chanson en een wijngaard in het zuiden van de Côte de Beaune.

Deze rode wijn pakt uit met een breed aromatisch spectrum, met in de hoofdrol fruitige tonen en toetsen van ondergroei.

Fris en elegant in de mond met mooie, fluwelen tannines. Zeer geslaagde jaargang deze 2018 !

De wijn veroudert korte tijd op eikenhouten vaten.

Ideaal bij gebraad, geroosterd vlees, kaas.

Sumaridge – Hemel en Aarde Vallei – Red Blend – Zuid-Afrika

Sumaridge ligt in de prachtige Hemel en Aarde Vallei, dichtbij Hermanus, zo’n 135 km ten zuidoosten van Kaapstad. De vallei is gekend voor zijn koel klimaat waar druiven heel goed gedijen.

Deze Red Blend is een samenstelling van Merlot 87%,  Cabernet Franc 9% en Malbec 4%.

De wijngaard ligt op slechts 8 km van de verkoelende Atlantische Oceaan.

De wijn rust 15 maanden op eiken vaten, en combineert kracht met finesse.

Schenken tussen 16 en 18°C bij rood vlees, wild of stevige kazen.

Sumaridge – Hemel en Aarde Vallei – Epitome – Zuid-Afrika

Sumaridge ligt in de prachtige Hemel en Aarde Vallei, zo’n 135 km ten zuidoosten van Kaapstad. De vallei is gekend voor zijn koel klimaat waar druiven heel goed gedijen.

Deze Epitome is een samenstelling van Shiraz 57% en Pinotage 43%. De wijngaard ligt op een 230 m hoogte, op slechts 8 km van de verkoelende Atlantische Oceaan.

De Epitome gist gedeeltelijk (30%) in eiken vaten en de rest in de meer gebruikelijke inox kuipen.

De wijn rust 18 maanden op nieuwe franse eiken vaten.

Winemaker’s Note:

This wine, a “Cape” blend embodies what is Sumaridge, the location. Friendly but not overbearing, diverse in flavour with complimentary expression of all components to present a well balanced whole, leaving a lasting impression with a desire to return. Character typically derived from the cool maritime conditions which affect the vineyards complimented by sound use of oak will ensure that this wine will age gracefully.

Pinot Noir – Pannonhalmi Apatsagi – Hongarije

Wijnmakers informatie:

“Matching the styles of the old and the new worlds!
Regarding pinot noir, we cultivate four Burgundian clones in three vineyards. The manifold soil and microclimatic facilities of the Pannonhalma wine region offer a unique potential to apply traditional technology combined with modern, new world approach.
The wine is characterized by typical aromas of the variety on the nose. It reveals the full scale of red berries of the early summer from the ripe raspberry up to the black cherry. These notes are enriched by the spiciness coming from the aging in wooden barrels. On the palate plenty of ripe fruity aromas guarantee an unforgettable joy of drinking
.”

Het boeket is uiterst elegant, gedomineerd door rood en zwart fruit, zoethout en vanille.

Veel expressie in de mond en een stevige maar soepele structuur met fijne tannines. Mooi evenwicht en veel densiteit. De houttoets is subtiel en de tannines zacht.

Eghemon Passimiento – Nero d’Avola & Frappato – Sicilia

Passimiento verwijst naar de traditionele vinificatietechniek « appassimento » die men toepast bij het maken van Amarone-wijnen.

Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de “appasimento” methode genoemd.

De druiven moeten perfect rijp en gezond zijn als ze worden geselecteerd tijdens de manuele pluk.

De wijn wordt gemaakt van Nero d’Avola en Frappato druiven.

Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur,

in het boeket kruidige toetsen, zwarte kersen en pruimencompote.

Fijn en fluwelig in de mond, met ronde maar stevige tannines.

Om van te genieten zonder maaltijd, maar past uitstekend bij stoverij en aziatische gerechten.

Vacqueyras – Domaine du Terme

  • Vacqueras bevindt zich op korte afstand, ten Noordoosten van Châteauneuf-du-Pape, en het ontpopte zich de laatste jaren tot een potentiële rivaal van de wijnen uit Châteauneuf.
  • De grond is er bezaaid met dikke ronde keien die overdag de warmte opslaan en ’s nachts deze warmte laten vrijkomen.
  • De zomers zijn er heel warm, en de Mistralwind verjaagt de vochtigheid; het klimaat is ideaal voor de wijnbouw.
  • De samenstelling van deze Vacqueras is Grenache en, Syrah. De wijnstokken zijn ruim 50 jaar oud.
  • Er wordt veel aandacht besteed aan de selectie van de druiven. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt.
  • De wijn is donkerpaars en heeft intense aroma’s van frambozen en aardbeien, ook kruidige toetsen en een vleugje tabak komen aan bod.
  • Deze intense wijn biedt in de mond een mooi evenwicht, een goede concentratie en een krachtige, minerale afdronk.
  • Nu genieten, of nog enkele jaren in de kelder opslaan kan ook.

Visconde de Borba – Alentejo Tinto

Visconde de Borba is een familiebedrijf sedert 1975, gesitueerd in Alentejo, het Zuidoosten van Portugal, niet ver van de Spaanse grens.

De druiven die hier gebruikt worden zijn:

Aragonez, Trincadeira en Alicante Bouschet.

De oogst gebeurt machinaal en de druiven passeren op een sorteertafel voor ze de moderne kelders induiken. De vinificatie gebeurt per soort en in nieuwe inoxkuipen met temperatuurscontrole.

Het resultaat is een mooie robijnrode intense wijn; rijp rood fruit deelt de neus met aangename kruidige toetsen.

Krachtige en edele tannines ondersteunen de subtiele structuur.

Mag gerust enkele jaartjes in de kelder verdwijnen, maar kan evengoed nu geserveerd worden bij gebraad, eendenborst of fazant.

Bodegas ONTAÑÓN Rioja Reserva 2010

Dieprode wijn complexe aroma’s van frambozen en chocolade. In de mond rijp rood fruit met een getoaste nasmaak.

Deze wijn heeft 24 maanden lagering op eikenhouten vaten (Franse en Amerikaanse eik), en nadien nog een rijping van 24 maanden op fles. 

Druiven:
95% Tempranillo en 5% Garnacha Vielles Vignes.

Ideale metgezel van wild, geroosterd vlees en kaas met een uitgesproken karakter.

Bodegas ONTAÑÓN ANTOLOGIA Crianza – Rioja 2016 – PROMOTIE

De Antologia is een van de topwijnen van het huis Ontañon, ze slagen er hier in om op een perfecte wijze de traditie en de moderne productietechnieken te combineren.

De druivenstokken die hier gebruikt worden zijn de oudste van het domein, ouder dan 50 jaar.

De samenstelling is :Tempranillo (75 %)  Graciano (15 %)  Garnacha (10 %)

De druiven worden ’s morgens heel vroeg met de hand geplukt. Daarna volgt een uiterst strenge selectie, en een heel zachte persing om de allerbeste kwaliteit te garanderen. Men zoekt naar de maximale expressie van de druif en de “terroir”.

Elke fles is genummerd en wordt aangeboden in houten kistjes.

Clos Mont Blanc Tempranillo Catalunya

Clos Mont Blanc, een uiterst modern en vooruitstrevend wijnbedrijf, ligt nabij Barbera De La Conca, ten Westen van Barcelona.

Intense en vlotte wijn met aroma’s van rode bessen en vanille. Zacht en evenwichtig in de mond met mooi verweven tannines en een lekkere afdronk.

Ideaal bij barbecue en allerlei vleesgerechten.

Château La Caminade « La Commandery » Cahors

“La Commandery” is de verrassende topwijn van de Château La Caminade.

Hij dankt zijn persoonlijkheid en originaliteit in grote mate aan de druif waaruit hij ontsproten is: de Malbec.

De oogst wordt beperkt tot 35 hl/ha, waardoor veel concentratie ontstaat.

De kleur is heel donker en intens. In de neus veel karakter en complexiteit. Dierlijke kenmerken vermengen zich met aroma’s van truffels en delicate houttoetsen.

In de mond: gulle aanzet, weelderig maar met een stijlvolle tanninestructuur. Volle en lange afdronk met accenten van geroosterd brood. Deze prachtige wijn heeft een groot bewaarpotentieel.

Opdienen met wild of rood vlees dat goed doorsmaakt.

Clos Saint Martin – Madiran

In de streek van Madiran (ten Noorden van de Pyrenneën, en vlakbij de stad Pau) wordt een krachtige en stevige rode wijn verbouwd.

In de middeleeuwen werden de Madiranwijnen in gans Europa zeer gegeerd. Alle koningen en zelfs de Tsaar genoten ervan.

Na een periode van verval, worden er nu, sedert ruim 30 jaar opnieuw kwaliteitswijnen gemaakt.

De typische Madirandruif is de Tannat, wat borg staat voor heel veel kleur, tannines en body.

Dit is een bewaarwijn bij uitstek.

De jaargang 2014 is nu reeds heel toegankelijk.

De complexiteit van de wijn is indrukwekkend. Opmerkelijk is ook de lange afdronk, vooral gebaseerd op aromatische bestanddelen.

Uiteraard is er rijping op eikenhouten vaten, wat nodig is om de tannines te verzachten.

Barone Ricasoli – Brolio – Chianti Classico

Rond 1500 begon de familie Ricasoli met het verbouwen van wijn. Ricasoli wordt beschouwd als de grondlegger van de appellation Chianti.

Sinds 1993 staat Francesco Ricasoli (32ste generatie) aan het hoofd van het indrukwekkende wijndomein.

Door zijn toedoen is de kwaliteit van de wijnen er gestaag op vooruit gegaan. Castello di Brolio is vandaag een vaste waarden en ook het meest bezochte domein van Toscane.

De samenstelling van deze wijn is 90% Sangiovese,5% Cabernet-Sauvignon en 5% Petit Verdot.

18 maanden vatlagering, waarvan 1/3 nieuwe vaten.

De wijngaarden liggen in Gaiole en liggen tussen 250 en 450 meters hoog.

Intense wijn met aroma’s van rijp rood fruit, pruimen, balsamico en vanille. Krachtig maar elegant, mooi evenwicht en lange afdronk.

Zonder twijfel de “grand vin” van Brolio.

Marius by Michel Chapoutier – Pays d’Oc – Syrah

De geschiedenis van de familie Chapoutier gaat terug tot in 1808, vandaag zijn ze eigenaar van meer dan 240ha wijngaarden in de Rhône vallei. Toen Michel het roer overnam van vader Max in 1989, drukte hij onmiddellijk een stempel op ‘zijn’ wijnen. Zo wordt er biodynamisch gewerkt en verkiest Michel om monocépage wijnen te maken. Dit om de ware expressie van de druivensoort te combineren met de unieke terroirs waarover hij beschikt.

Uit respect voor de natuurlijke aard bottelt hij zijn wijnen ongeklaard en ongefilterd.
Ongetwijfeld is Chapoutier wereldwijd gekend om zijn sublieme Hermitage wijnen, waarvan hij 33ha wijngaarden in eigendom heeft.

Ook zijn prijsvriendelijke wijnen “Marius” staan hoog aangeschreven bij een handvol wijnjournalisten.

Château Bellevue de Tayac – Margaux 2016 (kist 6 fl) – PROMOTIE

De kleine wijngaard van 4,5 ha ligt op een heuvelrug.

De ondergrond bestaat voornamelijk uit kiezel en leem, wat borg staat voor een complexe wijn.   70% Merlot, 20% Cabernet-Sauvignon en 10% Petit Verdot.

De druiven worden uiteraard manueel geplukt, en de wijn veroudert gedurende ca 16 tot 18 maanden op nieuwe eikenhouten vaten.

Mooie granaatrode kleur. Het boeket is heel verleidelijk, met intens rood fruit, veel kruidige toetsen en een zekere complexiteit.

Rijke en harmonische wijn met veel finesse en diepgang. Lange afdronk.

Kan gerust 10 jaar bewaard worden, maar mag nu reeds gedronken worden.

Serveer deze Château met wild of gebraden vlees op kamertemperatuur.

Château Landat – Haut-Médoc – Cru Bourgeois 2016 – PROMOTIE

Château Landat produceerde in 1881 reeds wijnen; in 1908 verkreeg het de appellation “Cru Bourgeois”.

De wijngaard van ca. 20 ha bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Cissac en op het Plateau van Vertheuil.

De bodem is klei- en kalkhoudend en de ondergrond bevat keien (graves) die bijdragen tot de fruitigheid en de kracht van de wijn.

Samenstelling van de wijngaard: 75% Cabernet, 20% Merlot en 5% Petit Verdot.

Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken : ruim 30 jaar. De oogst van de oudste wijnstokken (± 60 jaar) wordt gebruikt voor de Cuvée “Vieilles Vignes”.

De wijn veroudert gedurende minstens 1 jaar op eikenhouten vaten. Elk jaar wordt 1/5 van de vaten vernieuwd.

Voor het bottelen wordt de wijn volgens aloude traditie met eiwit gefilterd.

Château Landat heeft een schitterende robijnrode kleur; het intense boeket van rijp rood fruit en vanille is fijn en elegant. In de mond is deze wijn soepel maar toch stevig.

Harmonie en evenwichtige houttoetsen primeren.

De prijs bleef reeds jaren ongewijzigd ! Een prachtige prijs/kwaliteit verhouding. Een echte aanrader !

CHEVERNY – Domaine du Salvard – Rouge 2019

De Appellation Cheverny ligt aan de Loire dichtbij de stad Blois. In deze streek is het vooral de Sauvignon Blancdruif die domineert.

Maar er wordt ook rode wijn geproduceerd, heel goede zelfs.

Met deze rode wijn van van 70 % Pinot Noir, 25 % Gamay, en 5%  Malbec,  produceert Monsieur Delaille een subtiele rode wijn met veel mineraliteit, en fraîcheur.

Rode Loirewijnen hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel aantrekkelijke aroma’s.

Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid heeft deze fles potentieel om enkele jaren te verouderen.

Mag ook fris worden gedronken.

 

Elégance – Syrah – Joseph Castan 2019

Robijnrood tot granaatrood. Grote rijkdom en aromatische complexiteit, rode vruchten (zwarte bes, cassis) bloemen (viooltje), kruidige en dierlijke noten. Duidelijke maar zachte tannines, ingerijpt en krachtig.

Bodegas ONTAÑON – Ecologica – Rioja 2017

Deze wijn is afkomstig van een wijngaard die strenge biologische normen hanteert. (viticultura ecologica)

Het perceel ligt op de hoogste hellingen van de Sierra de Yerga, niet ver van het stadje Quel.

De Ontañon Ecologica is gemaakt van 100% Tempranillo; de meest representatieve druif van de Riojastreek.

Hij veroudert 5 maanden op vaten.

Aroma’s van kersen en frambozen, gecombineerd met subtiele elementen van zoete specerijen.

Een mooi uitgebalanceerde aciditeit zorg voor een behoorlijk bewaarpotentieel.

Te combineren met vleesgerechten, varkensvlees, geroosterde kip, kaas, groentequiche  etc…

CHÂTEAU LA ROSE BELAIR – Bordeaux Supérieur

De Château La Rose Belair heeft een wijngaard van 40 ha. In de gemeent Mouliets-et-Villemartin, vlakbij Saint-Emilion.

De ligging van de wijngaard is ideaal, bovenaan een helling, en bestaat uit 2/3 Merlotdruiven.

De oogst gebeurt ’s nachts om de aroma’s te beschermen tegen oxidatie.

Mooie kristalheldere en robijnrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten (frambozen, cassis), maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

De Merlotdruif domineert (70 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon en Cabernet Franc gebruikt.

Mag zeker nu gedronken worden, maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

DOMAINE SAINT-JEAN D’AUMIERES – Les Marnes (Cabernet) – Pays d’Oc 2017

Het domein van Joseph Castan heeft de beste wijngaarden op de flanken van de Larzac, die de rivier Hérault domineren. (ten Westen van Montpellier)

De samenstelling van “les Marnes” is 100 %  Cabernet-Sauvignon. De wijngaard heeft een perfecte ligging en geniet van koele nachten, wat resulteert in zachte en evenwichtige tannines.

Een volle krachtige wijn, met veel densiteit en toch uitzonderlijk zacht.

Opdienen met rood of wit vlees, gegrild of met een sausbereiding.

CHÂTEAU DES MOINES – Lalande de Pomerol 2016

Satelliet van Pomerol uit een groot jaar, verzorgd door een topwijnmaker, levert een wijn op met pure Pomerol-allure!
De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de klei- en kalksteengrond van het domein (12 ha).
De samenstelling van Merlot (72%), Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (10%), en een beetje Malbec (3%) zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Deze samenstelling, en het gebruik van eikenhouten vaten zorgt voor een uitstekend bewaarpotentieel..
Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig. De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.De tannines zijn zacht en goed ingebed.
Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.
Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees, lamsbout, entrecôte, hazerug en allerlei kazen.
Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : tot 10 jaar)
In de neus is het vooral de merlotdruif die domineert; maar op wát voor een manier! Thee, zwarte bes, kersen en ceder. In de mond gevolgd door impressies van kersencoulis, cassis, pruim en tabak met nog flink plakkende tannines en een kruidige finale. Lang en complex.

CHÂTEAU DE PUISSEGUIN Curat – Puisseguin Saint-Emilion 2015 – PROMOTIE

De historie van Château de Puisseguin Curat gaat terug tot de 16e eeuw. Het kasteel behoorde toe aan Jeanne d’Albret, de moeder van koning Hendrik IV.

De huidige eigenaars, Jean François et Jean David Robin, zetten de traditie verder door het maken van klassiek gevinificeerde wijnen. Château de Puisseguin Curat kenmerkt zich door een gulle smaak met indrukken van truffel en laurier.

Het is een milde rode wijn met kruidige nuances. Frisse, fruitige geur (cassis en bosbessen) met een ontwikkeling naar zoethout, vanille en truffel. De smaak is vol, gul en soepel. Zachte verleidelijke afdronk met vooral zwart fruit.

Gemaakt van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

De wijngaard is vrij klein, slechts 6 hectare.

Serveren bij gerechten met of rood vlees, wilde eend, of als begeleider van een kaasplankje.

 

L’avis du Guide Hachette des Vins

– Coup de Coeur gids 2019

Cette cuvée issue du merlot et des deux cabernets déploie une séduisante palette aromatique fruitée, grillée et épicée. Elle plaît aussi pour sa bouche ample, riche, ronde, très équilibrée, étayée par des tanins soyeux qui apportent un vrai supplément d’âme.

HARMONIUM – Nero d’Avola – Firriato (rood) 2013

Een intens inktzwarte rode wijn uit Sicilië.

Enkel de allerbeste druiven werden manueel geoogst om vervolgens gevinifieerd te worden als een evenwichtige, krachtige en complexe wijn.

Deze 100% Nero d’Avola heeft geconcentreerde aroma’s van pruimen en zwarte bes, maar tevens ook van terroir, cacao, kruidnagel en vanille.

Krachtige aanzet met brede mondvulling en complexe lange afdronk. 10 maanden vatrijping op Franse barriques ondersteunen en vervolledigen de wijn.

Een echt gastronomisch product !

Opdienen bij geroosterd of gegrild vlees, wild en sterke kazen

 

ETNA ROSSO – Firriato (rood) 2018

Alleen een buitengewoon terroir, op de flanken van de grootste actieve vulkaan van Europa, kan zo een verfijnde aristocratische wijn voortbrengen.

De samenstelling is origineel:  80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio.

De wijngaard groeit op de zwarte zandbodem op de hellingen van de Etna (600 m hoogte).

Dé habitat bij uitstek, voor deze 2 druivenrassen.

Al heel lang zijn wij onder de indruk van de mogelijkheden van de Etnawijnen, met hun hoge frisheid, elegantie, verfijning en hoge mineraliteit.

SANTAGOSTINO Nero d’Avola & Syrah – Firriato (rood) 2014

50 % Nero d’Avola & 50 % Syrah

 Traditionele vinificatie in temperatuur gecontroleerde cuves gevolgd door een malolactische gisting en een lagering van 8 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Dieprode wijn met mooie noties van rijp, rood fruit (kers en aardbei) met kruidige aroma’s van kaneel en drop.

Zachte en elegante taninnes een mooie warme en lange afdronk.

Ideaal op dronk vandaag.

CHIARAMONTE – Nero d’Avola – Firriato (rood) 2017 – PROMOTIE

100% Nero d’Avola, de Siciliaanse druif bij uitstek.

Mooie, dieppaarse intense kleur, zeer aromatische neus van zwart fruit, drop en kruiden met florale tinten.

Mooie balans in de mond: vol complex evenwicht tussen tannine en zuren. Een zeer mooie wijn.

Beste rode Siciliaanse wijn voor Decanter: *****.

BRANCIFORTI – Dei Bordonaro – Nero d’Avola – Firriato (rood) 2019

Onbekend is onbemind; maar Sicilië is in opmars.

Typisch voor de regio is het gebruik van eigen druivensoorten die menig wijnliefhebber bekoren.

 100% Nero d’Avola, de Siciliaanse druif bij uitstek.

Mooie, dieppaarse intense kleur, zeer aromatische neus van zwart fruit, drop en kruiden met florale tinten.

Mooie balans in de mond: vol complex evenwicht tussen tannine en zuren. Een zeer mooie wijn.

Firriato werd enkele jaren terug uitgeroepen tot het beste wijnhuis van Italië door een vakjury.

De meeste van hun wijngaarden liggen rond Trapani, een prachtig barok stadje ten Westen van Sicilië

LES SONGES DE FONT BARRIELE – Ventoux 2018

De prachtige wijngaarden liggen op de zuidelijke flanken van de Mont Ventoux. De ondergrond bevat vooral kalk en heel veel keien.

Deze prachtige wijn van de Christian Gourjon  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache. (laag rendement van 35 hl per ha)

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een kort verblijf op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood, met aroma’s van blauwe bosbessen en zwarte bessen (myrtilles en cassis) kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

Terecht een Gouden Médaille gewonnen…

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

SHORTWOOD – Cabernet & Merlot – Western Cape

Een strenge selectie van alleen de beste wijngaarden van Cabernet-Sauvignon en van Merlot uit Zuid-Afrika ligt aan de basis van deze uitmuntende wijn.

Een prachtige, goed gestructureerde en volfruitige wijn van uit de zonnige Westelijke Kaapprovincie van Zuid-Afrika.

Volle wijn met krachtige aroma’s en een intens boeket van rood en zwart fruit, kruidige toetsen en een vleugje vanille.

Korte lagering op eikenhouten vaten geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met charcuterie, kruidige gerechten, gevogelte en kaas; op ± 16 °C.

KRESSMANN – Bordeaux Monopole Rouge (édition limitée) 2018

In 1897 brengt Edouard Kressmann een Bordeaux van grote kwaliteit op de markt, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van een selectie van de beste wijnen van verschillende kleine wijndomeinen.

Het succes van deze wijn “waarvan Kressmann het monopolie had” was indrukwekkend.

Honderden vaten werden verscheept naar Europa en de Verenigde Staten.

Het merk “Kressmann Monopole” werd een begrip.

De oenologen van Kressmann selecteren in de wijngaarden de beste percelen voor deze wijn.

De beste Sauvignons voor de witte wijn en voor de rode de beste Cabernet Sauvignon en Merlot.

De rode wijn veroudert 10 tot 12 maanden op vat; ze zijn uiterst evenwichtig en élégant. De aroma’s zijn heel verfijnd. In de mond is de aanzet krachtig en soepel. De zachte tannines worden mooi omweven door een vleugje vanille.

Een wijn om echt van te genieten.

Om de 120ste verjaardag van het merk “Bordeaux Monopole” in de verf te zetten heeft men het originele oude etiket van de beginjaren voor deze beperkte editie opnieuw gebruikt.

ESCALE – Grande Cuvée – Cabernet & Syrah

Een strenge selectie van alleen de beste wijngaarden van Cabernet-Sauvignon en van Syrah in de Languedoc-streek ligt aan de basis van deze uitmuntende wijn.

Een prachtige, goed gestructureerde en volfruitige wijn van uit het zonnige Zuiden van Frankrijk.

Volle wijn met krachtige aroma’s en een intens boeket van rood en zwart fruit, kruidige toetsen en een vleugje vanille.  Gedeeltelijke lagering op eikenhouten vaten (35%) geeft hier extra finesse en een uiterst verfijnd karakter.

Opdienen met bijvoorbeeld charcuterie, gevogelte en kaas; op ± 16 °C.

Bodegas ONTAÑÓN – Rioja – Crianza 2017 – PROMOTIE

Wijnbeschrijving:
Heerlijk intense rode wijn met aroma’s van rijp fruit, koffie en een minerale toets. Vol en krachtig toch heel geraffineerd met rood rijp fruit, pruimen en houttoetsen.
Rioja Crianza genoot een rijping van 12 maanden in eiken vaten. Een erg geliefde Rioja door zijn mondvullend maar toch zacht karakter.

Druiven:
90% Tempranillo en 10% Garnacha Vielles Vignes

Gastronomie:
Vleesgerechten zoals steak, lam, kalfsvlees combineren heel mooi bij deze wijn. Ook een typische Spaanse paëlla is hier heel lekker bij.

Château La Croix Dumeynieux – Blaye – Côtes de Bordeaux

Mooie kristalheldere en granaatrode kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van rode vruchten, maar ook van groene peper en kamperfoelie.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; alhoewel nog jong zijn de tannines zijn reeds goed versmolten in het geheel.

Deze aangename en evenwichtige wijn is fruitig maar tevens vol van smaak en heel soepel.

De Merlotdruif domineert (85 %) en zorgt voor soepelheid. Verder wordt er ook nog Cabernet-Sauvignon gebruikt (10%) en Cabernet Franc (5%)

Mag zeker nu gedronken worden, en hoeft niet noodzakelijk in de kelder te verdwijnen (maar kan nog 3 tot 4 jaar bewaard worden).

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

Château Brassac – Bordeaux Supérieur

De oriëntatie van de wijngaard op de heuvels, ten oosten van Bordeaux, is ideaal.

De samenstelling is typisch voor de bordeauxwijnen: Merlot, (voor volle zachte toetsen) Cabernet-Sauvignon (voor krachtige tannines) en Cabernet Franc (voor verfijnde aroma’s).

De wijn veroudert gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten.

Prachtige robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; sterke aanwezigheid van rode vruchten.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam; de tannines zijn duidelijk aanwezig maar helemaal niet agressief.

Deze  evenwichtige wijn mag jong gedronken worden, maar kan nog ruim een vijftal jaren bewaard worden.

Château Marsau – Côtes de Bordeaux – Francs

Château Marsau (12 ha) ligt op één van de allebeste terroirs van Bordeaux, vlakbij en ten oosten van Saint-Emilion en Pomerol.

De druiven worden manueel geplukt en de oogst is beperkt tot 38hl per ha. Dat is heel weinig en een bewijs dat kwaliteit wordt nagestreefd.

Samenstelling: 100% Merlot.

12 maanden rust op eikenhouten vaten waarvan 30% jaarlijks vernieuwd wordt.

In het glas: donkerrood en zuiver.

Aroma’s van zwart fruit, menthol en na het walsen minerale toetsen.

In de mond heel elegant, vol en stevig maar met uitzonderlijk zachte tannines.

Een stijgende ster in Bordeaux.

Te combineren met rood vlees, kruidige gerechten, lam of wildgerechten.

 

Saint-Estèphe – Château La Commanderie – Cru Bourgeois 2016 – PROMOTIE

De Château La Commanderie is één van de meest gewaardeerde wijnen in Frankrijk.

Het domein van 17 ha is beplant met 45% Cabernet Sauvignon en  55% Merlot.

Het bevindt zich op de grens tussen Pauillac en Saint-Estèphe, in de nabijheid van enkele heel exclusieve buren.

(Château Lafon-Rochet, Cos d’Estournel en Montrose)

De wijnen verouderen er op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.

Prachtige concentratie en veel complexiteit.

Mooi evenwicht tussen het fruit en het hout.

Elegante en weelderige wijn die nu al mag gedronken worden, maar met een bewaarcapaciteit van ruim 10 jaar.

Château La Pierrière – Castillon Côtes de Bordeaux

Allicht één van de beste wijnen in deze prijscategorie. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw, en het domein van 26 ha is beplant met

50% Merlot, 20% Cabernet Franc en 30% Cabernet-Sauvignon.

De druivenstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. De wijngaard bevindt zich op een plateau boven de Dordogne en grenst aan de appellation Saint-Emilion.

Prachtige diepe robijnrode en heldere kleur.

Bijzonder fruitig boeket; in de neus sterke aanwezigheid van zwarte bessen, maar ook van groene peper, kamperfoelie en een lichte houttoets.

De smaakaanzet is harmonisch en aangenaam.

Alhoewel deze wijn nog jong is, zijn de tannines reeds goed versmolten in het geheel.

Mag jong gedronken worden, maar verdraagt zeker nog enkele jaartjes in de kelder.

Te combineren met alle soorten rood vlees en alle kazen.

GIRARD WINERY – Old Vine Zinfandel – Napa Valley 2016

Deze Zinfandel komt uit beste wijngaarden van de Napavallei, ten Noorden van San Francisco, en Girard Winery heeft een uitstekende reputatie voor zijn kwalitatieve wijnen.

De druiven worden manueel geoogst zodat alleen de beste trossen worden gebruikt.

De samenstelling is 89% Zinfandel en 11% Petite Syrah.

14 maanden lagering op Franse, Hongaarse en Amerikaanse eiken vaten, waarvan elk jaar een derde vernieuwd wordt.

Rijke aroma’s van zwarte kersen en bramen. Uitgesproken kruidig, en ook veel complexiteit.

De ronde tannines zorgen voor een perfecte balans tussen molligheid, aciditeit en fruit.

Topwijn uit Californië

Ideaal bij wildgerechten.

Mas d’Escalin – Rouge – Grignan-Les-Adhemar

Baron d’Escalin is een jong bedrijf, geleid door gepassioneerde mensen. In 2010 kochten Andrée Moliter en Michel Verspeelt een wijngaard van 180 ha ten Zuiden van Montélimar.

Ook deze wijn combineert de kwaliteiten van Grenache 70% en Syrah 30%. De stokken groeien op een aanslibbodem met rolkeien.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Bon Courage – Robertson Vallei – Hillside Red – Cabernet & Shiraz

Prachtige aroma’s van rood fruit en pruimen. Duidelijke hints van tabak, walnoten en bessen. Een breed palet aan geuren en indrukken. Een lichte eiktoets geeft het geheel een zachte en complexe structuur.  (12 maanden lagering op Franse eik)

Samenstelling : 61% Cabernet en 39% Shiraz.

Bon Courage is een mooi modern domein, gelegen in de Robertson vallei, langs de Breede Rivier,  op 150 km van Kaapstad.

De familie Bruwer bezit het al drie generaties lang.

André en zijn zoon Jacques hebben het domein en zijn wijnen een uitstekende reputatie gegeven.

Bovendien zijn ze ook op sociaal vlak erg actief.

 

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée 1682 – Corbières 2015

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Château Fontarèche is één van de oudste domeinen van de Languedoc. Het kasteel is sedert 1682 eigendom van de familie Lamy die er uitmuntende wijnen produceert.

De samenstelling van de Cuvée 1682: Mourvèdre, Syrah, Carignan en Grenache.

Voor deze cuvée worden uitsluitend de beste percelen gebruikt.

De Cuvée 1682 veroudert in houten vaten gedurende 14 maanden.

Het boeket is bijzonder elegant met aroma’s van rijp zwart fruit, zoals pruimen en zwarte kersen. In de mond ontdekt men vooral rood en zwart fruit en veel specerijen. Een heel evenwichtige wijn met fijne tannines en complexe geroosterde toetsen.

Kan tot 8 jaar bewaard worden, maar is nu reeds heel aangenaam.

Serveer bij wild, of eender welke stevige vleesschotel.

CHÂTEAU FONTARECHE – Cuvée Pierre Mignard – Corbières 2017 – PROMOTIE

De wijngaard van 60 ha is gelegen in het noorden van de appellation Corbières, tussen Carcassonne en Narbonne. Het kasteel is sedert vele generaties eigendom van de familie Lamy die er meer dan uitstekende wijnen produceert.

De samenstelling is typisch voor de streek: 15% Grenache, 35% Syrah, 35% Mourvèdre en 15% Carignan.

Voor deze cuvée worden de oudste wijnstokken gebruikt (meer dan 40 jaar).

Deze wijn veroudert tevens in houten vaten gedurende 12 maanden.

De eigenaar investeert permanent in de nieuwste productietechnieken, wat de kwaliteit van de wijn duidelijk ten goede komt.

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s. In de mond ontdekt men vooral rijp rood en zwart fruit. Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een lichte vanilletoets.

Bestaat ook in Magnums 150 cl en kleine flesjes van 37,5 cl.

Château Font-Barrièle Rouge – Les Vignes d’Héloïse 2017

De familie Gourjon verbouwt al sedert 4 generaties deze prachtige wijngaard van 40 ha. In het dorpje Jonquières Saint-Vincent, ten Oosten van Nîmes.

De rode Château Font-Barrièle  is gemaakt van de druivensoorten Syrah en Grenache.

De wijn veroudert eerst op inox vaten om zodoende het fruit te accentueren. Daarop volgt een verblijf van enkele maanden op eikenhouten vaten, om de tannines te verzachten en om meer complexe aroma’s te ontwikkelen.

Hij is robijnrood gekleurd en geurt naar kruiden, kersen, zwarte olijven en donker fruit.

In de mond is hij krachtig, maar soepel en levendig. Serveer hem op kamertemperatuur bij gegrild, lamsvlees of een ander stevig gerecht.

Amarone della Valpollicella Classico Zenato

Wijnmaker Zenato ligt in het hart van de Valpolicella, het epicentrum van de Amaronewijnen.

De wijn heeft behalve een volle ronde smaak, en dat komt grotendeels omdat deze wijn gedeeltelijk van gedroogde druiven wordt gemaakt. Dat verklaart ook voor een stuk waarom Amaronewijnen vrij prijzig kunnen uitvallen. De bekende Amarone della Valpolicella bestaat voor het grootste gedeelte uit de inheemse Corvinadruif en een gedeelte Rondinella en Molinara. De Amaronewijn behoort sinds oogst 2008 tot de DOC de hoogste kwaliteitsaanduiding voor Italiaanse wijnen.

Zenato maakt echter niet alleen klassieke amaronewijnen, maar ook een schitterende op amarone gelijkende wijn op basis van amarone en valpolicella: de Ripassa Valpolicella Ripasso DOC Superiore. Gespecialiseerde media zoals Wine Spectator en Whine Enthusiast zijn alvast fans; hun scores eindigen steevast ergens tussen de 91 en 94 punten (op 100) en dat zijn cijfers om trots op te zijn.

Ripassa della Valpollicella Superiore Zenato

Het bedrijf Azienda Agricola Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto. Het wordt geleid door de twee kinderen van de oprichter, zoon Alberto en dochter Nadia. Nog een echt familiebedrijf dus!   De kwaliteit van de wijnen is zo hoog, dat Zenato wordt overladen met medailles en fantastische recensies.

Zo kwam de familie enige jaren geleden met de Ripassa. Deze wijn is het kleine broertje van het vlaggeschip van de streek, de Amarone. Men bedacht dit concept toen door de grote vraag naar Amarone de prijzen van deze wijn de pan uit rezen. Amarone krijgt zijn enorme concentratie door de druiven te laten indrogen. Voor Ripassa gebruikt men een deel van deze most en een deel vers geoogste ‘gewone’ Valpolicella, dit laat men dan samen opnieuw vergisten waarna de wijn nog 18 tot 24 maanden op houten vaten verder rijpt. De wijn is een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinari, aangevuld met autochtone druivenrassen. Een verbluffend lekker glas!

Valpollicella Superiore Zenato

Het bedrijf van de familie Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Het bedrijf wordt geleid door Sergio Zenato in samenwerking met zijn zoon Alberto en zijn dochter Nadia.

Valpolicella behoort al jaren tot een van de bekendste wijnen van Italië. Er zijn helaas veel Valpolicella’s op de markt van bedroevende kwaliteit, maar gelukkig hoeven we ons daar bij de firma Zenato geen zorgen over te maken; hier gaat absoluut alleen maar kwaliteit de flessen in. Verder lijkt Valpolicella ook wel wat op Bardolino, alleen is Valpolicella wat voller en krachtiger, net een klasse beter.

Deze Valpolicella bestaat uit 80% Corvina Veronese, 10% Rondinella en 10% Sangiovese druiven. De druiven zijn handmatig geplukt. Daarna volgt een periode van 10 dagen fermentatie in roestvrijstalen tanks. Nadien wordt de wijn gescheiden van de schillen door zachte persing en rijpt de wijn in eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.

WENTE – Charles Wetmore – Cabernet-Sauvignon – Livermore Valley 2017

Wente Vineyards werd opgericht in 1883.

Het bleef ononderbroken in het bezit van de familie Wente, en vandaag is het roer in handen van de vijfde generatie.

De pionier Charles Wetmore plantte in 1880 wijnstokken van beroemde bordeaux-kastelen in de koele Livermore vallei.

Livermore Valley ligt ten Oosten van de Baai van San Francisco. Het klimaat is er ideaal voor de druiventeelt. De dagen zijn warm en de nachten zijn koel. De regelmatige mist en de oceaanbries staan garant voor hoge kwaliteit.

Men herkent aroma’s van zwarte bessen, tabak, rijpe kersen toetsen van kruidnagel en ceder.

De wijn rijpt gedurende 16 maanden in zowel Franse als Amerikaanse barriques, waardoor deze Cabernet een ronde mondvullende structuur en lange afdronk krijgt.

WENTE – Sandstone – Merlot – Livermore Valley 2017

Wente Vineyards werd opgericht in 1883.

Het bleef ononderbroken in het bezit van de familie Wente, en vandaag is het roer in handen van de vijfde generatie.

Karl Wente gaat er prat op dat de kwaliteit centraal staat bij elke stap van het productieproces; van de wijngaard tot in de fles.

Livermore Valley ligt ten Oosten van de Baai van San Francisco. Het klimaat is er ideaal voor de druiventeelt. De dagen zijn warm en de nachten zijn koel. De regelmatige mist en de oceaanbries staan garant voor hoge kwaliteit.

Men herkent aroma’s van rood en zwart fruit, zoals cassis en framboos, maar tevens toetsen van kruidnagel en ceder.

De wijn rijpt gedurende 4 maanden in zowel Franse al Amerikaanse barriques, waardoor deze heerlijke Merlot een ronde mondvullende structuur en afdronk krijgt.

WENTE – Riva Ranch – Pinot Noir – Single Vineyard Monterrey 2018

Wente Vineyards werd opgericht in 1883. Het bleef ononderbroken in het bezit van de familie Wente, en vandaag is het roer in handen van de vijfde generatie.

Deze uitzonderlijke Pinot Noir komt van een enkele wijngaard: Riva Ranch wijngaard in Arroyo Secco te Monterey. Het klimaat is er koel, ideaal voor de Pinot Noir.

Deze wijn veroudert ongeveer 16 maanden op eikenhouten vaten (waarvan jaarlijks een deel vernieuwd wordt).

Het boeket is uiterst elegant, maar toch krachtig, gedomineerd door rood en zwart fruit, zoethout en vanille.

Veel expressie in de mond en een stevige maar soepele structuur met fijne tannines. Mooi evenwicht en veel densiteit. De houttoets is subtiel en de tannines zacht.Mooie Pinot Noir die tevens getuigt van veel vakmanschap. Een uitstekend alternatief voor een Bourgogne. Wij zijn heel enthousiast

DOMAINE LALAURIE – Alliance Rouge – Coteaux de Narbonne 2018

Deze rode `Cuvée Alliance’ is een soepele, vlot drinkbare kwaliteitswijn die men reeds jong kan drinken. Ook hier worden weer veel verschillende druivensoorten gebruikt: 40% Marselan, 20% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot en 10% Cinsault. Ze worden allemaal apart gevinifieerd om pas daarna te worden samengevoegd. Het hele vinificatieproces is er op gericht het fruitige karakter te behouden.

Deze rode wijn is mooi  in balans en heeft ondanks zijn souplesse toch een zekere stevigheid en kracht. Best drinkt u hem op ongeveer 17 à 18 graden bij  gebakken en gebraden vleesgerechten, gevogelte of allerlei deegwaren.

NEROPASSO – Originale – Biscardo – Rosso – Veneto – PROMOTIE

Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de “apasimento” methode genoemd.

Dit is uniek voor de Veneto regio.

De druiven moeten perfect rijp en gezond zijn als ze worden geselecteerd tijdens de manuele pluk.

De wijn wordt gemaakt van Corvinone, Corvina en Cabernet-Sauvignon druiven.

Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur,

in het boeket kruidige toetsen, zwarte kersen en pruimencompote.

Fijn en fluwelig in de mond, met ronde maar stevige tannines.

Opdienen bij stoverij en aziatische gerechten.

CHÂTEAU DE LA COMMANDERIE – Lalande de Pomerol 2018 – PROMOTIE

De vitaliteit van deze wijn spruit voort uit de kleihoudende kalksteengrond van het domein (20 ha).

De samenstelling van Merlot (55%), Cabernet Franc (27%), en Cabernet Sauvignon (18%), zorgt voor een delicate en verfijnde wijn. Allicht is het daarom dat hij zo gewaardeerd wordt in Vlaanderen.

Prachtige zuivere robijnrode kleur. Het boeket is krachtig maar elegant en fruitig.

De smaakaanzet is harmonisch, aangenaam en doortastend.

De tannines zijn zacht en goed ingebed.

Een bijzonder subtiele wijn die nu reeds heel aangenaam en toegankelijk is.

Een aanrader die mag worden opgediend met rood vlees en allerlei kazen.

Mag nu gedronken worden, of nog een paar jaar in de kelder verdwijnen. (bewaarpotentieel : 8 à 10 jaar)

CHÂTEAU LALANDE – Pierre Degroote – Cabardès 2016

Pierre Degroote, Belgische wijnmaker, kocht dit domein enkele jaren geleden en hij produceert er prachtige wijnen die overal médailles wegkapen.

Zijn passie voor de wijn is groot en de kwaliteit die hij produceert is indrukwekkend. Kosten noch moeite werden gespaard om kwaliteit na te streven. Zowel in de wijngaard als in de kelder werd er zwaar geïnvesteerd.

De wijn wordt gemaakt met respect voor traditie: er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, noch insecticiden. De oogst gebeurt volledig manueel om de beste selectie van de druiven te waarborgen.

De samenstelling van de druiven is 30% Syrah, 15% Grenache, 35% Cabernet-Sauvignon en 20% Merlot. de druivenstokken zijn ouder dan 50 jaar ! (opbrengst: 40 hl per hectare).

Om de aroma’s en de finesse van de wijn te vrijwaren wordt hij niet gefilterd. Het rijpe fruit domineert met indrukwekkende kruidige toetsen. De soepele aanzet wordt gevolgd door een mond barstensvol fruit en de finale getuigt van fraaie tannines.

Schenk deze bijzondere wijn bij rood vlees en wild of de meeste kazen.

FABRE MONTMAYOU – Malbec – Gran Reservado – Mendoza 2014

Hervé Fabre, is afkomstig uit Bordeaux. In het begin van de de jaren 90 trok hij naar Argentinië en hij vond er veel oude wijngaarden die nauwelijks werden onderhouden. Hij kocht er een prachtig perceel met oude Malbec-ranken van 1908. Dit was het begin van zijn wijnactiviteit in de streek van Mendoza.

10 jaar later bouwde hij een tweede wijndomein, in Patagonia, in de buurt van de Rio Negro.

De familie Fabre bezit nu 314 ha wijngaarden in Mendoza en Patagonia.

De geproduceerde wijnen zijn van de beste kwaliteit, er worden geen onkruidverdelgers gebruikt en uitsluitend natuurlijke gisten.

De wijngaard die deze malbecwijn voortbrengt is maar liefst 60 jaar oud.

Heel intens boeket van zwarte bessen en stevige kruiden.

In de mond heel evenwichtig en elegant, met zijdezachte tannines.

Fabre Montmayou – Patagonia – Cabernet-Sauvignon – Barrel Selection

Hervé Fabre, is afkomstig uit Bordeaux. In het begin van de de jaren 90 trok hij naar Argentinië en hij vond er veel oude wijngaarden die nauwelijks werden onderhouden. Hij kocht er een prachtig perceel met oude Malbec-ranken van 1908. Dit was het begin van zijn wijnactiviteit in de streek van Mendoza.

10 jaar later bouwde hij een tweede wijndomein, in Patagonia, in de buurt van de Rio Negro.

De familie Fabre bezit nu 314 ha wijngaarden in Mendoza en Patagonia.

De geproduceerde wijnen zijn van de beste kwaliteit, er worden geen onkruidverdelgers gebruikt en uitsluitend natuurlijke gisten.

Een elegante en volle Cabernet-Sauvignon met aroma’s van rijp rood fruit en vanille. De wijnstokken zijn 30 jaar oud.

Te combineren met wild, rood vlees of stevige kazen.

LES PRUNELLES DE MONTBLANC – Classique – par Bruno Andreu 2017 – PROMOTIE

Deze wijn wordt samengesteld uit typische, regionale druivenrassen, die thuishoren in Zuid-Frankrijk, De opbrengst wordt beperkt tot 40 hl per ha ! (dat is weinig).

40% Syrah, 40% Grenache en 20% Mourvèdre

Het boeket is fijn en elegant met kruidige aroma’s.

Men ontdekt in de neus tevens geconfijt fruit en pepertoetsen.

In de mond domineren vooral rijp rood en zwart fruit.

Een heel evenwichtige wijn met soepele tannines en een parfum van gegrilde hazelnoten.

Ideaal bij rood vlees, en gebraad.

SAN FELIPE – Malbec – Barrel Select – Mendoza 2019 – PROMOTIE

San Felipe, gesticht in 1885, is één van de oudste familiale wijnbedrijven in Argentinië. In 1925 was zij de eerste om wijngaarden aan te planten in de hoger gelegen regio van de Tupungatovallei (1300 m). Deze vallei, in het Andesgebergte, is wereldwijd bekend als één van de beste regio’s in de streek van Mendoza voor wijnbouw.

Door de hoger gelegen ligging, de koelere temperaturen, en het unieke microklimaat, is men hier in staat om wijnen te maken met een intense concentratie en een indruk-wekkende elegante structuur.

De warme zonnige dagen zorgen voor maximale concentratie en aroma’s; de koele nachten zorgen voor een gelijkmatige rijping en voldoende frisheid van de wijn.

De elegante Malbecdruif is hier in zijn nopjes. Een complexe en evenwichtige wijn met een zeer goede balans en een fantastische verhouding prijs/kwaliteit.

 

CHÂTEAU RAHOUL – Graves

Château Rahoul geniet van één van de rijkste terroirs van de streek. En is lid van het select clubje van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”. Alain Thiénot bezit het domein van 39 ha sedert 1986.

De samenstelling van Château Rahoul is 72% Merlot, 26% Cabernet-Sauvignon, en 2 % Petit Verdot.    De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar.

De wijn veroudert in eikenhouten vaten, waarvan 25% elk jaar vernieuwd wordt.

Mooie heldere kleur. Fijn boeket, lichte vanille en woudgeur, met toetsen van rood fruit. Goed gestructureerde smaak met aanwezigheid van kruidige en minerale kenmerken, gestoofde rode vruchten en truffels.  Een soepele maar complexe wijn, typerend voor zijn herkomst.

Opdienen met rood vlees, warme fijne vleeswaren en uiteraard met allerhande kazen.

CHÂTEAU GRAND BARRAIL LAMARZELLE FIGEAC – Saint-Emilion Grand Cru

De wijngaard van 15 ha ligt pal tegenover de Château Figeac, Grand Cru Classé, en is beplant met  75 % Merlot en 25 % Cabernet Franc.  Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar.  De ondergrond is zeer gevarieerd (o.a. leem, zand en ijzer), wat een complexe wijn levert.

Mooie granaatrode kleur.  Complex en elegant boeket. Aroma’s van zwarte bessen (o.a. braambessen en blauwe bosbessen).    Rijke en mondvullende wijn; gestructureerd en met een evenwichtige houttoets.

Ook de Guide Hachette is heel enthousiast over deze wijn.

CHÂTEAU CROQUE MICHOTTE – Saint-Emilion Grand Cru – Bio

De samenstelling is klassiek: Merlot aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Prachtige wijn met rijpe en heel fijne aroma’s, in de mond is deze wijn een waar festijn: hij is evenwichtig, soepel, met veel rijp fruit en een eucalyptustoets.

De tannines zijn zacht, goed ingebed, en in harmonie met het hout.

Een wijn waarvan men nu reeds volop kan genieten, maar met een uitstekend bewaarpotentieel.